PUBLICITÉ

Relatiebreuk: schuldgevoelens wegen op diegene die vertrekt

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 03/11/2014 - 11h47
-A +A

Een relatiebreuk is altijd een pijnlijk moment.
Er kunnen heel verschillende emoties naar boven komen, zoals verdriet, woede, haat, ontmoediging, zelfverwijten of schuldgevoelens.

De schuldgevoelens zitten vaak in het kamp van degene die vertrekt. En ze wegen heel zwaar, al dan niet terecht.

PUB

Schuldgevoelens zijn niet altijd negatief!

Schuldgevoelens worden in onze maatschappij doorgaans alleen als een last beschouwd, want we leven in een wereld die zegt dat we ons nergens schuldig om mogen voelen. Toch weten we het maar al te goed als we iets gedaan hebben wat niet hoorde. De schuldgevoelens kunnen dan als een soort kompas werken, een alarmsignaal dat zegt: 'Pas op, je bent niet goed bezig!'» En die schuldgevoelens kunnen er ons dan voor behoeden dat we domme dingen doen.

Schuldgevoelens zijn soms de stem van de rede
Ludo wou bij zijn vrouw weggaan - niet voor een andere vrouw, maar omdat ze een moeilijke fase in hun relatie hadden die niet te overbruggen leek. Maar hij voelde zich erg schuldig omdat hij haar alleen achterliet en kon de stap niet zetten. Vandaag, vijf jaar later, heeft hij er geen spijt van. "Goed dat ik getwijfeld heb en de stap niet gezet heb. We zijn door een verschrikkelijke periode gegaan, maar ik denk dat we vandaag anders tegenover elkaar staan en dat het de moeite waard was".
Schuldgevoelens zijn dus soms de stem van de rede die belet dat we te makkelijk toegeven aan onze emoties. Maar dat is niet altijd zo!

De schuldgevoelens van degene die weg wou gaan

Antoine was verloofd en wou breken met zijn verloofde. "Ik wist dat het niet zou klikken, onze karakters zijn te verschillend. Toen ik haar zei dat we beter uit elkaar konden gaan, barstte ze in tranen uit. Dat raakte me zo diep dat ik teruggekrabbeld ben. Ik ben met de moed in de schoenen getrouwd. Het is nu 25 jaar dat we niet goed overeenkomen en niets samen doen. Ik heb er ontzettend veel spijt van dat ik toen niet voet bij stuk gehouden heb en met mijn verloofde gebroken heb. Ik voel me nu schuldig omdat ik mijn leven én dat van haar verknoeid heb. Ze verdiende een man bij wie ze zich wel goed bij voelde. Door mijn gebrek aan moed hebben we een verkeerde stap gezet en als je eenmaal op de rails staat, is het moeilijk om de koers nog bij te sturen. Zeker als er al gauw een kleintje komt."

Wie meevoelt met anderen heeft het altijd moeilijk als hij iemand moet kwetsen. Maar het belangrijkste is om de schade zo klein mogelijk te houden. Een jonge vrouw van 20 jaar enkele maanden doen lijden onder een relatiebreuk is toch veel minder erg dan 30 jaar leven als koppel te verknoeien. Dit soort wijsheden zijn helaas moeilijk te leren, zeker als men nog heel jong is.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 09/10/2013 - 15h25 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 03/11/2014 - 11h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe omgaan met een slecht geweten? Geüpdatet op 04/10/2013 - 11h06

Iedereen van ons heeft in zijn leven op zijn minst al één feit gepleegd waar hij niet fier op is. Een leugen, een daad die nefast was voor een familielid, een vergeetachtigheid met zware gevolgen, enz. De schuldgevoelens die daarna opkomen, kunnen on...

Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt...

Meer artikels