PUBLICITÉ

Reizen: niet altijd bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

Reizen is soms - afhankelijk van de omstandigheden en de persoonlijkheid van de reiziger - synoniem van desoriëntatie, cultuurshock, ontheemding, stress, vermoeidheid, jetlag, … En zo kan een reis die aanvankelijk begon als "a dream come true" uiteindelijk ontaarden in een echte nachtmerrie die eindigt op de spoedgevallendienst van een ziekenhuis. Tekst en uitleg…

PUB

Niet zelden doen zich tijdens een reis bepaalde psychologische stoornissen voor. Die staan meestal los van enige gediagnosticeerde psychiatrische aandoening. Soms wijzen ze echter wel degelijk op een dergelijke aandoening of op een onderliggende psychologische kwetsbaarheid. In zeldzamer gevallen is het de psychiatrische aandoening zelf die het motief is voor de reis…

Een psychologische kwetsbaarheid die tot uiting komt...

Deze situatie komt het meest voor. Zodra de reiziger aankomt op zijn bestemming, begint hij zich bizar te gedragen: hij spreekt de menigte toe, loopt te midden van openbare weg, kan niet meer slapen enz. In dat geval fungeert de reis, in combinatie met de cultuurshock en het wegvallen van de vaste gewoonten, als een krachtige stressfactor die wijst op een onderliggende psychologische kwetsbaarheid waarvan de persoon of zijn omgeving zich niet altijd bewust waren. De gedragsstoornis is meestal een uiting van angst, depressie of een malaise die al bestond vóór de reis; deze laatste factor werkt dan als katalysator.

Een reis waarbij zich van bij het begin een delirium voordoet...

Wanneer de persoon in kwestie van bij het begin een delirium krijgt, spreken de artsen van een "pathologische reis". Zo is er het geval van een vrouw die gehoorhallucinaties krijgt tijdens een mystiek delirium: de Maagd Maria vertelt haar dat ze naar de Notre-Dame moet gaan. Of een man beschouwt zichzelf als de Messias en trekt naar de Klaagmuur in Jeruzalem om de mensheid te redden. Uiteraard bestaat in dergelijke gevallen de psychiatrische aandoening al vóór de reis, en het is die aandoening die van bij het begin tot een deliriumaanval leidt, in een moment van derealisatie. In zeldzamer gevallen is de reis de aanleiding voor een eerste deliriumaanval, die op een psychiatrische aandoening wijst, zoals schizofrenie, een stoornis die vooral voorkomt bij jongvolwassenen, een reisgrage leeftijdsgroep.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 19/08/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ