PUBLICITÉ

Reizen met uw baby

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 12h28
-A +A

Met de auto op reis gaan en uw baby meenemen: het kan.

Als u zich maar goed organiseert, alleen het strikt noodzakelijke meeneemt en voorrang geeft aan veiligheid en comfort. Enkele tips.

PUB

Reizen met uw baby: neem alleen het strikt noodzakelijke mee!

U hoeft zeker geen 'volksverhuizing' op gang te brengen.

Zo hebt u geen hoge stoel, steriliseertoestel en verzorgingstafel nodig. Er bestaan immers gebruiksklare gesteriliseerde flessen en tabletten voor koudsterilisatie. En om uw baby te verschonen tijdens de reis, legt u gewoon een handdoek op een bank en klaar is kees. U kunt ook een opblaasbare verzorgingsmatras gebruiken als u dat wilt. Er zijn zelfs waterdichte verzorgingsmatrasbeschermers voor rustplaatsen langs de weg of picknickplaatsen.

U moet alleen een vouwbedje meenemen, en dan nog alleen als u er zeker van bent dat u er ter plaatse geen vindt dat beantwoordt aan de normen. Om te wandelen, hebt u wel uw reiswieg en uw wandelwagentje nodig.

En wat op het strand? Ga na of het autostoeltje geen dienst kan doen als strandzetel. En schaf u een opblaasbaar badje aan. Neem niet heel uw kleerkast mee. U kunt beter af en toe eens wassen met de hand of gebruikmaken van de stomerij van het hotel of de camping.

Reizen met uw baby: ieder zijn koffer

Onderweg moet u uw baby misschien verschonen van kop tot teen. Als al zijn spullen zijn opgeborgen op dezelfde plaats, is dat veel handiger dan wanneer u verwoed naar zijn body moet zoeken tussen uw rokken en zijn truitje ergens tussen de T-shirts van mijnheer zit geperst.

En zet uiteraard de babykoffer niet helemaal achteraan in de koffer. Het weer en de temperatuur schommelen vaak sterk op reis. Neem dan ook aangepaste kledij mee voor uw baby. Ideaal zijn een body met korte mouwen, een babytruitje en een warm jasje, zodat u makkelijk een kledingstuk kunt aan- of uitdoen.

Reizen met uw baby: de handbagage

Denk goed na vóór u uw handbagage samenstelt, zodat u onderweg niet heel de koffer moet omkeren. Maar neem ook niet te veel mee. U hebt immers altijd uw beide handen nodig om uw baby te verzorgen.

Opgelet ook voor de voorwerpen waar uw baby bij kan: ze kunnen zich allemaal omvormen tot projectiel (wat bijzonder gevaarlijk is voor de bestuurder...)!

Reizen met uw baby: wanneer moet u vertrekken?

De beste oplossing voor de baby is: 's nachts rijden en vertrekken rond bedtijd.

Hou u overdag aan zijn slaapuren: rij als baby slaapt en stop zodra hij wakker wordt, om hem te verschonen en uit zijn autostoeltje te halen, zodat hij even zijn beentjes kan strekken. Ander zeer belangrijk punt: pak uw koffers en laad de bagage in de dag voordien, om nodeloze stress bij het vertrek te vermijden! U moet immers aan zoveel dingen tegelijk denken als u uw kind meeneemt op reis...

Klaar? Start!

Vergeet ook de animatie niet: boeken, mobielen, cassettes met aftelrijmpjes en slaapliedjes, enz. Verander regelmatig de hellingshoek van het autostoeltje, zeker als uw kind wil slapen of wakker is. Trek een sponshoes over het stoeltje, zodat zijn rug niet doorweekt raakt van het zweet, en tegen eventuele lekken. De hoofdsteun is heel nuttig om zijn hoofdje mooi stabiel te houden als hij slaapt. Pauzeer ook af en toe minstens een halfuur, en dat om de twee uur.

Hebt u geen airco, bevochtig dan de lucht door een badhanddoek tegen het raam te hangen. Vergeet ook de zonnekleppen en de vernevelaar niet, en hou vaak halt in de schaduw om de wagen eventjes te verluchten, met alle deuren wijdopen. En last but not least: geef uw baby vaak te drinken, warm weer of niet.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/07/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 12h28
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Met baby op vliegtuig Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h34

U zult zich heel wat vragen stellen als u met een klein kind op reis gaat, zeker als u met het vliegtuig reist!

Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Met baby op reis: hoe en waar naartoe? Gepubliceerd op 25/07/2012 - 10h59

Ouders of grootouders wensen op reis te gaan en uiteraard gaat baby met hen mee. Maar waar trekt men best naartoe wanneer baby meegaat? Welke voorzorgen moet men nemen? En waarop moet men letten voor het comfort en de veiligheid van het jonge kind ?

Meer artikels