PUBLICITÉ

Reisziekte: hoe te voorkomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2017 - 15h58
-A +A

Reisziekte is geen aandoening die je lijdzaam moet ondergaan. Er bestaan oplossingen voor die de moeite van het uitproberen waard zijn. Er zijn geneesmiddelen, en soms zijn de ongemakken al te voorkomen door enkele eenvoudige voorzorgen te nemen. De beste resultaten worden wel bereikt met de cognitieve gedragstherapie.

PUB

Reisziekte: een conflict van indrukken

Reisziekte komt voort uit een conflict tussen de visuele informatie en de informatie die wordt geregistreerd door ons evenwichtsorgaan in het inwendige oor. Als u bijvoorbeeld aan het kaartlezen bent, is uw visueel beeld gefixeerd op een vast punt, terwijl uw inwendige oor de veranderingen van snelheid en de bochten registreert. Dat is de reden waarom iemand die gemakkelijk zeeziek wordt de raad krijgt om uit het raam te kijken. Op die manier kan hij zijn visuele informatie afstemmen op de informatie van zijn binnenoor.

Ons vermogen om ons lichaam in de ruimte te situeren hangt af van het zicht en van het inwendige oor, maar ook van het gevoel van positie en beweging van de eigen lichaamsdelen, de zogeheten proprioceptie. De informatie hierover wordt aan onze hersenen verstrekt door de spieren en de punten waarop wij steunen. De rol van de proprioceptie heeft bij wetenschappers het idee doen ontstaan dat lichaamsbeweging - waarvan algemeen bekend is dat ze het evenwicht verbetert - zou kunnen helpen om het conflict op te lossen tussen de visuele informatie en de informatie van het inwendige oor.
Daarmee zou ook de gevoeligheid voor reisziekte kunnen worden verminderd.
Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat mensen die vóór hun achttiende aan sport hebben gedaan, minder last hebben van reisziekte. Het ging vooral om sporten zoals judo of trampoline, activiteiten die het evenwichtsgevoel het meest stimuleren.
 

Geneesmiddelen tegen reisziekte: de beperkingen

Er bestaan verschillende categorieën van geneesmiddelen: antihistamines, amfetamines, scopalamine, anti-emetica... Sommige zijn doeltreffender dan andere, en dat varieert al naar gelang de omstandigheden. Voor de meesten van deze medicamenten bestaan er wel contra-indicaties: zwangere vrouwen en kinderen mogen ze niet gebruiken. En ze leiden over het algemeen ook niet tot een verbetering van de situatie.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 04/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2017 - 15h58

Panorama du médecin, 5 juni 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Trucjes tegen reisziekte Gepubliceerd op 17/06/2014 - 10h53

Wordt u snel ziek in het vliegtuig, de wagen of op een schip? Speelt uw maag op en hebt u braakneigingen? Geen paniek, dat komt vaak voor en het is niets ernstigs, hooguit wat vervelend. Reisziekte wordt veroorzaakt door een ontregelde synchronisatie...

Tien tips om reisziekte te voorkomen Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h27

Bleekheid, zweten, misselijkheid... het zijn typische kenmerken van reisziekte waar heel wat mensen mee kampen als ze zich verplaatsen. Wilt u met een gerust gemoed op vakantie vertrekken? Neem dan uw voorzorgen en pas de onderstaande trucjes tegen r...

Meer artikels