PUBLICITÉ

Reinigingssprays zijn te mijden!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00
-A +A

Of u er nu uw meubelen, ruiten, tapijten of oven wilt mee reinigen: sprays zijn hoe dan ook af te raden. Uit een grootschalige Europese studie blijkt immers dat ze het astmarisico sterk verhogen.

PUB

Huishoudproducten in sprayvorm zijn zeer in en worden dan ook massaal gebruikt. Na de verstuivers om meubelen en ovens te boenen, zijn er nu ook een hele reeks versies verkrijgbaar om badkamer, ruiten, tapijten, vasttapijt, het dashboard van uw wagen enz. te reinigen. Helaas kan ons ademhalingssysteem daar absoluut niet tegen.

De resultaten van een studie die voorgesteld werd op het Congres van de European Respiratory Society liegen er niet om: het gebruik van sprays verhoogt de kans op astma.Aan de studie namen 4.200 Europeanen deel uit tien landen. Alle vrijwilligers voerden geregeld huishoudelijke taken uit. In het begin van de studie hadden 3.500 onder hen geen enkel astmasymptoom. Na negen jaar follow-up stellen de auteurs echter een positieve correlatie vast tussen nieuwe astmagevallen en het gebruik van reinigingssprays. De deelnemers die één tot drie keer per week sprays gebruikten, zagen hun astmarisico met 40 % toenemen in vergelijking met diegenen die ze minder dan één keer per week bovenhaalden. Het astmarisico stijgt proportioneel met de gebruiksfrequentie van de sprays. Zo neemt het tot 70 % toe bij de "zwaarste" gebruikers (4 tot 7 dagen per week). De auteurs preciseren dat de producten die de kleinste deeltjes afgeven, het gevaarlijkst zijn voor de bronchiën, zoals sprays voor meubels of ruiten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00 Congres van de European Respiratory Society, september 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insecticiden verstandig gebruiken Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Sprays, elektrische verdampers, strips... al deze insecticiden worden alom gebruikt om ongewenste insecten te verjagen. Maar wees er voorzichtig mee, want ze zijn niet helemaal zonder gevaar. Hou u dus aan de gebruiksvoorschriften.

Sport kan het zicht beschermen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Sport biedt bescherming tegen leeftijdsgebonden macula-degeneratie (MD), een ernstige en vaak voorkomende oogaandoening die tot blindheid kan leiden. Drie keer per week lichaamsbeweging nemen zou het risico op de aandoening kunnen doen dalen met 70%!

Katten- en hondenvlooien Gepubliceerd op 28/04/2014 - 10h59

Vlooien zijn één van die ongewenste gasten die onze huisdieren en onze huizen teisteren . Waakzaamheid en preventie zijn de sleutelwoorden om die kleine, stekende, bloeddorstige spring-in-'t-velds klein te krijgen.

Meer artikels