PUBLICITÉ

Regelmatig diarree? Zeven handige tips om ermee om te gaan

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 10h41
-A +A

Darmen die wat gevoeliger zijn voor voedselinfecties, het prikkelbaredarmsyndroom, een ontstekingsziekte van de darmen… Veel mensen krijgen regelmatig af te rekenen met diarree of hebben zelfs chronische diarree. Hoe gaat u ermee om?

PUB

Eerst de oorzaken van diarree ophelderen!

Het eerste wat u moet doen als u hardnekkige diarree hebt of diarree die telkens terugkeert, is natuurlijk naar de dokter gaan. Periodes van veelvuldige diarree kunnen heel ernstige oorzaken hebben. Een ervan is darmkanker, een type kanker dat relatief veel voorkomt. Ga dus naar de dokter om de mogelijke oorzaken te laten onderzoeken en te laten behandelen (als dat kan). Ga eerst langs bij uw huisarts. Hij kan u dan doorverwijzen naar een onderlegd specialist als dat nodig is. Uw huisarts kan ook, al naargelang  van het geval, een behandeling van de symptomen voorschrijven.

Een dagboek biedt inzicht

Door een dagboek bij te houden van wat u gedurende enkele dagen of weken eet en waarin u ook de periodes van diarree noteert, kunt u achterhalen welke voedingsmiddelen bij u makkelijk diarree uitlokken. Alle darmen zijn immers anders en de patiënten zijn zelf het best geplaatst om te weten wat bij hen reacties uitlokt (of net niet).

Aangepaste maaltijden

Met zo’n dagboek zult u zich ook beter kunnen organiseren zodat uw leven wat eenvoudiger wordt. Mijd bijvoorbeeld vóór een sociaal evenement zware maaltijden of maaltijden waarop uw darmen feller reageren. Wat u vooral moet voorkomen, is dat u door de diarree geen sociaal leven - privé of professioneel - meer hebt.

Altijd klaar staan…

Als diarree uw dagelijkse functioneren verstoort, kunt u zich daarop organiseren. Daar is niets mis mee. Zorg dat u altijd iets bij de hand hebt om u uit de nood te helpen bij onverwachte diarree.  Voorzie ook een hygiënekit; dat kan nuttig zijn als de hygiëne in de dichtstbijzijnde toiletten een beetje te wensen overlaat. 

Beheer uw stress

Darmen zijn gevoelig voor stress, dat is bekend.  Het komt wel vaker voor dat iemand na grote spanningen diarree krijgt. Als u regelmatig diarree hebt, kan stressbeheer dus misschien wel nuttig voor u zijn. Zo leert u de stress de baas  te worden. Er bestaan heel wat technieken voor: meditatie, relaxatiesessies, cognitieve gedragstherapie, enz. Vergeet ook niet te bewegen. Lichaamsbeweging is goed tegen stress én het houdt ook de darmen gezond.

Denk aan probiotica

Een evenwichtige darmflora is cruciaal voor een gezonde spijsvertering. Probiotica - bacteriën die we via ons voedsel of via supplementen opnemen in de hoop dat ze onze darmen koloniseren - kunnen daarbij helpen. Maar opgelet, er bestaan veel soorten probiotica. Vraag uw arts dus om raad. Hij kan u zeggen welke voedingsupplementen voor u geschikt zijn. En denk erom: in heel wat levensmiddelen zitten probiotica die minstens even doeltreffend zijn, zoals yoghurt en alle producten op basis van gefermenteerde melk, maar ook zuurkool, biergist, enz.

Houd uw vochthuishouding op peil

Als we diarree hebben, verliezen we veel vocht en minerale zouten. Het is dus belangrijk om veel te drinken. Water is prima, en groentebouillons leveren ook nog eens minerale zouten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 10h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Spijsverteringsstoornissen? Probiotica! Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Zopas werd een nieuw effect van probiotica ontdekt. Probiotica , intestinale bacteriën die betrokken zijn bij de spijsvertering , zouden pijnstillende effecten hebben die te vergelijken zijn met die van morfine. Als dat vermoeden waarheid blijkt te z...

Darmschimmels: zeldzaam of niet? Geüpdatet op 04/07/2014 - 16h29

Bij schimmels van het spijsverteringsstelsel nestelen er zich schimmels in de darmen. Voor zieke of verzwakte patiënten is de aandoening heel gevaarlijk. Bij gezonde mensen veroorzaakt zo’n schimmel minder zware, maar toch hinderlijke symptomen. Een...

Meer artikels