Als er één voedingsregel is voor een gezond hart, is het wel: minder dierlijke vetten eten. 5 % meer van die vetten eten, verhoogt het cardiovasculaire risico met maar liefst 17 %...
PUB
Overzicht
Er zijn twee grote categorieën vetten die u moet kennen
Er bestaan grofweg twee grote soorten voedingsvetten:
- dierlijke vetten plantaardige en visvetten.
- cholesterol: in eieren, boter, (orgaan)vlees, fijne vleeswaren en niet-afgeroomde melkproducten; verzadigde vetzuren: in melk en vlees, en onrechtstreeks in boter, room, kaas, gebak en heel wat sausen en bereidingen op basis van room.
- mono-onverzadigde vetzuren, die terug te vinden zijn in olijf- en koolzaadolie; polyonverzadigde vetzuren uit de omega 6-reeks, die we terugvinden in plantaardige producten; polyonverzadigde vetzuren uit de omega 3-reeks, die sterk aanwezig zijn in vis en schaaldieren, en in mindere mate in (hazel)noten.
Een regel om te onthouden
De te onthouden regel is dus eenvoudig: eet minder dierlijke vetten en meer plantaardige en zeeproducten. Wat dierlijke vetten betreft, zijn er drie producten die veel minder vetten bevatten dan de rest:
- lever (maar geen ganzenlever!), magere ham, jong gevogelte (zonder vel).
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste
op 21/10/2003 - 00h00
Dr. Eric Bruckert, Elisa Vergne: Le régime anti-cholestérol. Hachette Livre, 2001.
Bekijk dit artikel