PUBLICITÉ

Regel nummer 1: het gebruik van dierlijke vetten verminderen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Als er één voedingsregel is voor een gezond hart, is het wel: minder dierlijke vetten eten. 5 % meer van die vetten eten, verhoogt het cardiovasculaire risico met maar liefst 17 %...

PUB

Er zijn twee grote categorieën vetten die u moet kennen

Er bestaan grofweg twee grote soorten voedingsvetten:

  • dierlijke vetten
  • plantaardige en visvetten.
Dierlijke vetten vallen uiteen in twee grote categorieën:
  • cholesterol: in eieren, boter, (orgaan)vlees, fijne vleeswaren en niet-afgeroomde melkproducten;
  • verzadigde vetzuren: in melk en vlees, en onrechtstreeks in boter, room, kaas, gebak en heel wat sausen en bereidingen op basis van room.
Plantaardige vetten kunnen ingedeeld worden in drie grote categorieën:
  • mono-onverzadigde vetzuren, die terug te vinden zijn in olijf- en koolzaadolie;
  • polyonverzadigde vetzuren uit de omega 6-reeks, die we terugvinden in plantaardige producten;
  • polyonverzadigde vetzuren uit de omega 3-reeks, die sterk aanwezig zijn in vis en schaaldieren, en in mindere mate in (hazel)noten.
Dierlijke vetten zijn slecht voor het hart: 5 % meer van die vetten eten kan het cardiovasculaire risico met 17 % doen stijgen. Plantaardige en visvetten daarentegen zijn gezond. Zo vermindert 5 % meer mono-onverzadigde vetten eten het cardiovasculaire risico met 19 %, terwijl polyonverzadigde vetten dit risico zelfs met 38 % doet dalen.

Een regel om te onthouden

De te onthouden regel is dus eenvoudig: eet minder dierlijke vetten en meer plantaardige en zeeproducten. Wat dierlijke vetten betreft, zijn er drie producten die veel minder vetten bevatten dan de rest:

  • lever (maar geen ganzenlever!),
  • magere ham,
  • jong gevogelte (zonder vel).
Van al de rest moet u het gebruik beperken in portie of in frequentie. Vermijd zoveel mogelijk fijne vleeswaren, gerechten met roomsausen, boter en vette kazen. Beperk uw vleesverbruik en verkies een vis- of zeevruchtenschotel. Wat melkproducten betreft: lightproducten mag u naar hartelust consumeren, want ze zijn rijk aan calcium. Maar opgelet voor verborgen vetten! Ze zitten in bereidingen op basis van boter, room en eieren: gebak, koffiekoeken, roomijs, crèmes enz. Zet ze minder vaak op het menu en verklein ook uw portie. Eet ze bij voorkeur na de maaltijd, als uw honger bijna verzadigd is.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00 Dr. Eric Bruckert, Elisa Vergne: Le régime anti-cholestérol. Hachette Livre, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ