PUBLICITÉ

Refractieve chirurgie

Geüpdatet door Dr Véronique Barbat op 20/08/2012 - 11h18
-A +A

Refractieve chirurgie is een verzamelnaam voor operatieve ingrepen aan het oog die tot doel hebben brekingsafwijkingen (een bepaald type gezichtsstoornissen) te corrigeren. De technieken lokken heel veel enthousiasme uit en kunnen veel mensen helpen, maar het blijft chirurgie en elke operatie brengt risico’s mee. Een korte kennismaking.

PUB

Efficiënt, maar niet zonder risico

Bij een refractaire operatie zijn er verwikkelingen mogelijk, soms ernstige, al komt dat weinig voor. Aangezien de reglementering rond de visuele functies die nodig zijn in bepaalde beroepen (transportsector, leger, enz.) regelmatig verandert, moet iemand die zich wil laten opereren zich vooraf informeren over de functionele eisen die verbonden zijn aan de uitoefening van zijn beroep.

Wie overweegt om zich te laten opereren, moet de voor- en nadelen van de voorgestelde techniek kennen en ze nauwgezet afwegen. Van bepaalde recente technieken zijn de langetermijneffecten op het oog immers niet bekend.

Laser

Dat is op dit ogenblik de meest gebruikte techniek. Met de excimerlaser kan de kromming van het hoornvlies gewijzigd worden en kunnen bepaalde gevallen van bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme gecorrigeerd worden. De laser gaat daarvoor in het hoornvlies en verwijdert wat hoornvliesweefsel.

Er zijn twee methodes. Allebei gebeuren ze onder plaatselijke verdoving.

  • Refractieve fotokeratectomie of RFK. De laserbehandeling wordt toegepast aan de oppervlakte van het hoornvlies. De patiënt heeft achteraf nog enkele dagen pijn. Soms veroorzaakt het genezingsproces wazigheid, wat het visuele herstel kan vertragen.
  • LASIK. De chirurg snijdt eerst een flinterdun lapje uit het hoornvlies. Daarna wordt de laser ingeschakeldom  een welbepaald stukje hoornvlies te verwijderen. Tot slot wordt het lapje op zijn oorspronkelijke plaats teruggeklapt. Eventuele complicaties kunnen de vorm en de transparantie van het hoornvlies wijzigen en dus ook het gezichtsvermogen beïnvloeden.

Na een behandeling met de excimerlaser moet de patiënt enkele maanden een speciale zonnebril dragen die de ultraviolette stralen filtert.

Initialement publié par Dr Véronique Barbat le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr Véronique Barbat le 20/08/2012 - 11h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk! Geüpdatet op 16/06/2008 - 00h00

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl el...

Radiotherapie tegen borstkanker: alles verandert! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Radiotherapie , een belangrijke techniek in de strijd tegen kanker, bestaat uit de bestraling van kankercellen om hun DNA te wijzigen zodat ze uiteindelijk afsterven. Bij borstkanker wordt deze therapie meestal toegepast om recidieven te voorkomen.

Meer artikels