PUBLICITÉ

Reflux? Het avondmaal komt te laat!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00
-A +A

De klassieke raad die men aan patiënten geeft die last hebben van oprispingen, te weten; drie uur wachten tussen de tijd waarom men het avondmaal neemt en de bedtijd, blijkt bijzonder doeltreffend te zijn. Binnen dat interval kan het risico op reflux tot zeven keer zo groot zijn.

PUB
Overzicht

GOR

Bij gastro-oesofagale reflux (GOR) gaat de zure inhoud van de maag terug naar de slokdarm. Dergelijke oprispingen kunnen voor een ontsteking van de slokdarm zorgen.

Reflux treedt op na de maaltijd en gaat gepaard met een branderig gevoel in de maag, een gevoel dat uitstraalt naar het sternum of borstbeen. De pijn wordt uitgelokt wanneer het bovenlichaam zich naar voor buigt en verdwijnt wanneer het bovenlichaam weer rechtop is.
GOR is te wijten aan de incontinentie van de sfincter van de slokdarm. Meestal gaat het om een openingshernia, met andere woorden wanneer een deel van de maag door het diafragma heen in de thorax zit.
Dat is ook de reden waarom ernstige gevallen van reflux resistent zijn aan geneesmiddelenbehandelingen. In dat geval moet een beroep gedaan worden op de chirurgie om de anatomische oorzaak van reflux weg te halen. De chirurgische ingreep wordt vaak uitgevoerd via een laparascopie.

In andere gevallen is het eerste doel van de behandeling om de pijn te verlichten. Het maagzuur wordt dan bestreden met antacida. Meestal raadt men ook aan om zware maaltijden te vermijden, net zoals koffie en bruisende drankjes. Ook gewichtsverlies, stoppen met roken en stoppen met drinken kunnen helpen. In geval van nachtelijke GOR raadt men aan om het voeteinde van het bed te verhogen.

Ook de tijd die verstrijkt tussen het nemen van de maaltijd en het ogenblik waarop men gaat slapen, is belangrijk. Patiënten met reflux wordt aangeraden om ongeveer drie uur te wachten vooraleer men na een avondmaal gaat slapen.
Een studie bevestigt deze wijze raad. Ze toont aan dat wanneer men minder dan drie uur wacht, het risico op GOR 7,5 keer groter is.
Voor deze studie werden 147 patients met reflux onderzocht en vergeleken met een groep die niet te kampen had met GOR. De tijd tussen het einde van de maaltijd en het ogenblik waarop men gaat slapen werd geregistreerd door middel van een vragenlijst die de vrijwilligers dagelijks moesten invullen. Rekening houdend met de consumptie van tabak en alcohol en de body mass index, stelden de auteurs vast dat hoe korter het tijdsinterval tussen de avondmaaltijd en het slapengaan, hoe groter het risico op reflux. Het risico is 7,5 keer groter wanneer het interval korter is dan drie uur, in vergelijking met een interval dat groter is dan 4 uur.

Patiënten met GOR hebben er alle belang bij om niet te snel na het avondeten te gaan slapen en minstens drie uur te wachten. Deze nieuwe gewoonte is niet zo moeilijk in praktijk om te zetten. Men kan bijvoorbeeld eten om 19.30 uur en slapengaan na 22.30 uur.
Bovenop dat advies moet men ook overgewicht vermijden, stoppen met roken én met drinken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00 Fujiwara Y., Am. J. Gastroenterol., 100: 2633-36, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Zelf maagzuur behandelen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h40

Maagzuur of gastro-oesofageale reflux (ook bekend onder de term zure oprispingen) is een onaangename aandoening van het dagdagelijkse leven. Als u er maar af en toe last van hebt, kunt u het euvel zelf bestrijden.

Meer artikels