PUBLICITÉ

Redenen om voor linzen te kiezen...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2017 - 10h59
-A +A

Net zoals de meeste peulvruchten, lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen.

En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding.

Een blik op een eeuwenoud en hedendaags voedingsmiddel.

PUB

Zeg nooit zomaar linzen tegen linzen!

De linze is een peulvrucht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken behoren die niet tot de familie van de groenten, maar tot de familie van de zetmeelhoudende- en graangewassen, net zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze veel zetmeel bevatten.

En ter herinnering: complexe koolhydraten zijn de basis van een gezonde voeding.

Linzen zijn afkomstig van een klein plantje dat niet groter wordt dan 30 à 40 centimeter en waarvan de witte bloemen niet erg opvallend zijn. Linzen zijn er in verschillende kleuren: groen, bruin, roze, oranje en koraal. In België gaat de voorkeur meestal uit naar groene en bruine linzen.
 

Linzen: culinaire troeven

Ook al zijn linzen een zetmeelhoudend product, toch worden ze in de keuken vooral gebruikt als groente en dat bijna uitsluitend in de winter, in soepen, slaatjes, bij vlees, vis of samen met een andere peulvrucht.

Maar linzen doen het ook uitstekend bij tomaten, boontjes, alleen met een goede vinaigrette of als saus bij groenten. Linzen zijn een dankbaar product voor creatieve koks, ze zijn makkelijk klaar te maken, voedzaam en bovendien niet duur.

Linzen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ze kunnen ook in de zomer op het menu, net zoals erwten. Linzen zorgen voor meer originaliteit in zomerse gerechten en ze kunnen ook voor frisheid zorgen, in een slaatje bijvoorbeeld.

Kortom, linzen beschikken over heel wat troeven.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 10/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/04/2017 - 10h59
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: linzen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

Leg uw voorraden aan om licht te koken Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h38

Een evenwichtige voeding en een slanke lijn staan of vallen bij de manier van koken. Gebrek aan een goede organisatie leidt er al te vaak toe dat we naar kant-en-klare schotels uit de supermarkt grijpen of naar de pizzeria om de hoek trekken. Dat zor...

Meer artikels