PUBLICITÉ

Rectocolitis haemorrhagica: chronisch en invaliderend

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 13/09/2012 - 10h37
-A +A

Chronische ontstekingsziekten van de darmen, zoals rectocolitis haemorrhagica en de ziekte van Crohn, veroorzaken niet alleen pijn en een algemeen ziektegevoel, ook de levenskwaliteit van de patiënten gaat er aanzienlijk door achteruit.

PUB

Waarom leidt rectocolitis haermorraghica tot cociaal isolement?

Zo'n 10.000 Belgen lijden aan rectocolitis haemorraghica, een ontsteking van het slijmvies van de dikke darm waarop zich fistels vormen. Deze chronische en invaliderende ziekte treedt meestal op bij mensen tussen 15 en 30 jaar, maar ook jongere en oudere mensen kunnen ermee te maken krijgen. De aandoening veroorzaakt niet alleen veel pijn en een algemeen ziektegevoel, ze drukt de betrokken persoon ook in een sociaal isolement. De plotselinge aanvallen van maagpijn en diarree hebben een enorme impact op hun leven, want ze moeten altijd zien dat ze in de buurt van een toilet zijn. Sommige mensen komen daardoor nog maar met moeite hun huis uit.

Rectocolitis haemorraghica, een ziekte van de darmen

In tegenstelling tot de ziekte van Crohn, die het hele verteringskanaal kan aantasten, beperkt rectocolitis haemorraghica zich tot de dikke darm of een deel ervan. Ze veroorzaakt een ontsteking van het slijmvies van de dikke darm, maar ze dringt niet in de binnenste lagen, wat bij de ziekte van Crohn wel het geval is. De aandoening is daarom over het algemeen ook iets minder pijnlijk dan de ziekte van Crohn.

Bij de meeste patiënten volgen de periodes van aanvallen op klachtenvrije periodes, de zogeheten remissies. Die laatste kunnen vaak meerdere jaren duren. Het belangrijkste symptoom van de aandoening is diarree, die vaak bloederig en brijig is. In de actieve fase van de ziekte moeten de patiënten vaak naar het toilet.

Vaak ook hebben ze het gevoel te moeten gaan, maar is dat niet zo. Andere symptomen van de ziekte zijn: vermoeidheid, weinig of geen eetlust en rectale bloedingen. De hevigste aanvallen gaan ook vaak gepaard met een algemeen gevoel van misselijkheid, koorts, bloedarmoede en gewichtsverlies. In sommige gevallen treedt de pijn niet alleen in de darm op, maar heeft de patiënt bijvoorbeeld ook gewrichtspijn en huidproblemen.

Rectocolitis haemorraghica komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Ze manifesteert zich trouwens steeds meer als een typische beschavingsziekte en komt voor in heel Europa en in Noord-Amerika. Ook familiale belasting zou een rol spelen in het uitbreken van de aandoening.

De juiste oorzaak van rectocolitis haemorraghica is jammer genoeg nog niet bekend. We weten wel dat het om een auto-immuunziekte gaat. Dat is een ziekte waarbij ons eigen immuunsysteem plotseling en om een nog onbekende reden onze eigen gezonde weefsels aanvalt.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 17/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 13/09/2012 - 10h37

Persbericht 'Rectocolitis haemorraghica is een darmziekte die de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk vermindert", augustus 2006, Remicade, Schering-Plough

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels