PUBLICITÉ

Réchappe, de kunst om sportongelukken te vermijden

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, met de hulp van Jean-Paul Stephan, auteur van VTT Rouler plus vite, uitgeverij Désiris, 2008 op 23/02/2009 - 00h00
-A +A

Het Franse neologisme "réchappe" - letterlijk ontsnappen - betekent de behendigheid van sporters om zich via bepaalde bewegingen te redden uit kritieke situaties.

PUB

Wat is 'réchappe'?


De "kneepjes van de réchappe' kan worden omschreven als bewegingen die een sporter in een gevaarlijke situatie uitvoert om een valpartij te vermijden of de gevolgen ervan te minimaliseren. Deze kunst van de réchappe is nog het best te illustreren met de stunt die Lance Armstrong in 2003 in de Ronde van Frankrijk uithaalde. Tijdens een afdaling komt zijn Spaanse rivaal, de onfortuinlijke Joseba Beloki, net voor zijn wiel ten val. In plaats van op de remmen te gaan staan - en gegarandeerd zelf ook uit het zadel te gaan - wijkt hij uit en rijdt het veld links van hem in. Als een mountainbiker rijdt hij dwars door het veld om aan het eind van een bocht weer gewoon aan te sluiten bij het peloton. Een buitengewone slimme beslissing. Voeg daar nog het technische vakmanschap aan toe en u hebt een omschrijving van wat 'de kunst van de réchappe" is.

Elke sport heeft zijn réchappe


De kunst van de réchappe verschilt van de ene sport tot de andere. Een F1 piloot zal bij een ongeval in staat moeten zijn om op enkele seconden tijd uit zijn wagen te zijn als hij niet gegrepen wil worden door de vlammen. Voor een zeiler zal de réchappe erin bestaan om op zijn eentje de valkuilen van de zee te ontwijken. Als zijn boot bijvoorbeeld kapseist, kan hij eronder terechtkomen. In dat geval zal hij moeten leren om onder water door te zwemmen en eenmaal buiten de gevarenzone aan de oppervlakte te komen. Beide sporters trainen zich erop om te voorkomen dat ze verrast worden bij een ongeluk. De eerste regel is dus: hou rekening met het 'worst case scenario' en weet hoe je dan moet reageren.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, met de hulp van Jean-Paul Stephan, auteur van VTT Rouler plus vite, uitgeverij Désiris, 2008 op 23/02/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als u nu eens ging racen met de fiets? Geüpdatet op 16/07/2014 - 23h56

De Tour de France is begonnen en fietsen voor de sport is tegenwoordig heel populair. Misschien is het ook iets voor u? Mountainbike, VTC-fietsen (kruising tussen mountainbike en baanfiets), een stadsfiets of een racefiets: iedereen heeft zijn stijl...

Ischias uitgelegd aan wielrenners Gepubliceerd op 07/07/2014 - 16h02

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias. Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Meer artikels