PUBLICITÉ

Raw-foodisme of raw food: kan men alles en kan men continu rauw eten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/10/2013 - 13h22
-A +A

Alles rauw, niets gekookt. Is het gezond en mogelijk?

Aanhangers van het raw-foodisme - ook wel bekend als "living food" of instinctotherapie - zijn er altijd al geweest.

Vandaag is raw-foodisme meer dan ooit in de mode. "Raw food" of voedsel in zijn rauwe, ruwe vorm is dus in!

PUB

Wat is het raw-foodisme precies?

Raw-foodisme is het principe dat voedingsmiddelen alleen in hun natuurlijke « rauwe » gesteldheid gebruikt worden, dus zonder ze te koken, braden of bakken. Op die manier blijft het voedsel levend want de hitte van het garen doodt al het goeds in het eten, de vitamines dus en vooral de enzymen.

Die enzymen zijn het stokpaardje van de aanhangers van de living food.

Deze voedingsmethode is niet nieuw. Ze werd begin de 20e eeuw bedacht door dr. Bïrcher-Benner (de uitvinder van de muesli). Hij richtte in Zwitserland een ziekenhuis op dat nog altijd bestaat.
In de jaren 50 werd de methode verder gepromoot door Ann Wigmore et Viktoras Kulvinkas, de oprichters van het Gezondheidsinstituut van Hippocrates in de VS. Ann Wigmore ontwikkelde een therapie op basis van tarwegrassap dat haar van kanker zou hebben genezen.

Er bestaan verschillende, vrij extreme bewegingen in het raw-foodisme:

  • carnivore rawfooders (ze eten veel vlees, behalve varkensvlees),
  • vegetarische en crudi-veganistische rawfooders (ze voeden zich vooral met gekiemde granen),
  • of fructivoren.

Wie levend voedsel eet, zou altijd gezond zijn en blijven en permanent overlopen van energie.

Raw food

Raw food is een culinaire trend die vandaag in de mode is en zijn roots heeft in het raw-foodisme. De trend is zowat overal ter wereld gelanceerd door jonge en trendy chefkoks en heeft ook zijn fans onder de "celebrity’s", Gwyneth Paltrow op kop.

Rawfooders voeden zich voor minstens 75 % met rauwe levensmiddelen. De rest mag niet boven de 47,8 °C verhit worden (op die temperatuur worden de enzymen gedood).
Rawfooders eten hoofdzakelijk groenten en fruit (natuur, in sap, als smoothies, gedroogd, gefermenteerd), granen en graangewassen (gekiemd of gemalen), plantaardige melk (amandelen, noten, enz.) en oliehoudende vruchten. Het eten wordt op smaak gebracht met ongeraffineerd zeezout en oliën van de eerste koude persing.
Alles met biologisch zijn, dat spreekt vanzelf.

Bij de bereiding is het ordewoord "Cook it raw", dat wil zeggen rauw of bijna rauw koken, zo dicht mogelijk bij de natuurlijke gesteldheid van het product blijven om zijn authenticiteit te bewaren, en de oorspronkelijke smaak.

Maar de bekommernis van deze jonge chefkoks ("Cook it raw" ontstond in Kopenhagen in 2009 tijdens de top rond de opwarming van de aarde) is ook om minder energie te verbruiken en de planeet zo te redden. Ze werken daarom met zachte bereidingswijzen, lage temperaturen, marinades (met zout, citroen en suiker) of drogen in de zon. Op die manier kan men ook ecologisch verantwoord koken. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/10/2013 - 13h22

Howell Edward, «Enzyme Nutrition, the food enzyme concept”, Aver Publishing Group, 1985 Percival M. Nutritional Perls, Vol 35.
Rachman Brad, «Unique features and application of non-animal derived enzymes», Clinical Nutrition Insights, 1997 Vol. 5 n° 10.
Koebnick C, Garcia AL, Dagnelie PC, Strassner C, Lindemans J, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. 2. Long-term consumption of a raw food diet is associated with favorable serum LDL cholesterol and triglycerides but also with elevated plasma homocysteine and low serum HDL cholesterol in humans. J Nutr. 2005 Oct;135(10):2372-8.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rauwe melk: goed of gevaarlijk? Gepubliceerd op 05/11/2013 - 09h46

Rauwe melk - dat wil zeggen niet gepasteuriseerde en niet verhitte melk - is natuurlijke melk, melk dus zoals ze uit de uier van de koe komt (of de geit of een ander vrouwelijk zoogdier). Duizenden jaren lang hebben de mensen melk zo rauw gedronken....

Appels: pharmafood vol pesticiden? Geüpdatet op 16/02/2017 - 18h54

Appels hebben zo veel goede eigenschappen dat ze worden beschouwd als pharmafood, een mix van voedsel en medicijn. Maar appels zitten ook vol pesticiden, giftige stoffen dus. Welke appels kunnen we nog wel eten, en hoe bereiden we ze het best?

Europees besmet gevogelte: is er een gevaar voor de consument? Geüpdatet op 07/04/2010 - 00h00

Volgens een rapport van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is drie kwart van het gevogelte in Europa besmet met micro-organismen (Campylobacter, salmonella). Maar de dienst voegt er ook geruststellend aan toe dat er geen enkel gevaa...

Meer artikels