PUBLICITÉ

Ravintsara-olie: onmisbaar in de winter!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

Etherische olie van ravintsara wordt vaak als de koningin van de winter voorgesteld: ze is bestand tegen microben als de griep die ons vooral in dit seizoen belagen. Een korte kennismaking.

PUB

Etherische olie van ravintsara, voor wie, waarvoor?

Ravintsara cinnamomum of kamfer is een kostbare stof die als sinds de oudheid gewaardeerd wordt om zijn zuiverende werking. Kamfer werd onder meer gebruikt om de doden te balsemen en de verspreiding van de pest tegen te gaan. Kamfer dankt zijn goede reputatie vooral aan de etherische olie. Etherische olie van ravintsara is heel doeltreffend tegen virussen. De olie maakt ook de luchtwegen vrij en wordt daarom aanbevolen bij luchtweginfecties, en die komen ’s winters veel voor. Griep, een simpele verkoudheid, maar ook bronchitis kunnen allemaal bestreden worden met deze geurige olie. Maar daar houden de voordelen van ravintsara niet op. Deze etherische olie is ook een aanrader bij plotseling opkomende vermoeidheid en in stresserende periodes.

Welke voorzorgen gelden bij het gebruik van etherische olie van ravintsara?

Zoals alle etherische oliën is ook de etherische olie van ravintsara een actieve stof die met de nodige voorzorg gebruikt moet worden. Maar het is wel een van de oliën die het best verdragen worden en ze kan zelfs voor kleine kinderen worden aangewend. Voor zwangere vrouwen en baby’s (jonger dan een jaar) is het gebruik van de etherische olie van ravintsara nochtans af te raden zonder medisch advies. Ter herinnering nog dit: etherische oliën kunnen interacties teweegbrengen met bepaalde geneesmiddelen. Als u medicatie neemt, raadpleegt u dus beter eerst uw huisarts voor u met deze aromatherapie begint! Opgelet, de naam ravintsara lijkt goed op ravensara aromatica, een andere etherische olie. Let dus goed op als u de olie koopt of vraag uw apotheker om raad.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50

Juliani, HR et al., Phytochemical analysis, maart 2006. Chen, W. et al., Molecules, mei 2013. Tu-Saint Girons, F. « Le choix des huiles essentielles », uitg. Jouvence. A. Moro Buronzo, Grand guide des huiles essentielles, uitg. Hachette.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke etherische oliën voor mijn baby? Gepubliceerd op 24/06/2015 - 17h29

Etherische oliën kunnen efficiënt zijn voor baby’s, maar ze houden ook risico’s in. De (uiterst) actieve stoffen veroorzaken namelijk soms allergieën of irritatie. Hoe kunt u optimaal van de positieve effecten van etherische oliën profiteren en uw ba...

Etherische oliën om muggen te bestrijden Geüpdatet op 17/07/2015 - 17h06

Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën me...

Cellulitis: denk aan etherische oliën! Gepubliceerd op 03/02/2016 - 10h57

Een gezonde voeding, regelmatig sporten en massages zijn de enige echt doeltreffende oplossingen voor cellulitis - en ze vergen veel tijd. Maar u kunt deze middelen een extra duwtje geven door etherische oliën te gebruiken.

Meer artikels