PUBLICITÉ

De ravages van passief sporten

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

Vaak heeft men het over de gevaren van passief roken. Maar ook passieve sporters - die zichzelf als sportief beschouwen louter en alleen omdat ze vaak naar voetbal kijken - lopen ernstige gezondheidsrisico's!

PUB

Tijdens de Super Bowl, de finale van het kampioenschap Amerikaans voetbal, sporen de hoogste nationale autoriteiten de tv-kijkers via de media aan om niet allemaal tegelijk naar het toilet te gaan tijdens de rust. Als iedereen massaal de toiletten bestormt, wellicht door een combinatie van bier en sterke emoties, trekt iedereen ook op hetzelfde moment door, en de wc-leidingen van de Amerikaanse grootsteden kunnen dat onmogelijk slikken. Wat meteen bewijst dat stereotiep gedrag op zeer grote schaal een maatschappij compleet kan verstoren. En dat is nog niet alles! Het is namelijk ook zeer schadelijk voor de gezondheid.

Te veel tv doodt de sport

Ook Europa is bevreesd voor de gevolgen van een toenemende passieve vrijetijdsbesteding. Begin 2000 voerde het farmacologisch onderzoeksinstituut Roche een onderzoek uit waaruit bleek dat kinderen die meer dan 31 uur per week tv kijken, 5,2 keer meer risico lopen om zwaarlijvig te worden dan kinderen die slechts 11 uur per week voor het scherm zitten. Vier uur tv per dag verviervoudigt al het risico op overgewicht! Uiteraard is de tv niet als zodanig de schuldige, wel de levensstijl die ermee gepaard gaat: luiheid, knabbelen, verlies van spiermassa,…

Een andere, Nederlandse studie over de schadelijkheid van dergelijke gewoonten analyseerde specifiek het nefaste effect van emotierijke programma's op passieve kijkers. Eerst gingen de auteurs na op welke datums de Nederlandse nationale ploeg belangrijke wedstrijden speelde tijdens het Europees kampioenschap (1996). Vervolgens vergeleken ze die met de nationale overlijdensstatistieken met betrekking tot vasculaire accidenten. De dag van een nederlaag telden ze 22 dodelijke hartinfarcten. Daarop vergeleken ze met de vijf dagen vóór en na de wedstrijd, maar ook met dezelfde periode in 95 en 97. Daarbij stelden ze 50 % meer overlijdens vast!

Een overduidelijke correlatie die bevestigt wat we al wisten: stress is des te gevaarlijker als hij niet gepaard gaat met lichamelijke inspanningen die de versnelling van de hartslag rechtvaardigen. Supporters hebben vaak de neiging om hun gebrek aan actie te compenseren door bier of cognac te drinken of sigaretten of sigaren te roken, stuk voor stuk gewoonten die het organisme de pedalen doet verliezen. Gevolg: het cardiovasculair systeem laat het afweten, en vaak bezwijkt de supporter op het moment dat de strafschoppen genomen worden!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/05/2005 - 00h00 British Medical Journal, 21/12/2000.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer voetbal voor tv ongezond wordt! Gepubliceerd op 24/06/2014 - 15h06

Voetbal kijken op tv is niet volledig onschuldig. Houd u dit voor gezegd tijdens de avonden waarop uw favoriete club speelt! Bij een voetbalmatch drinken we, soms meer dan redelijk, we winden ons op, worden gestresseerd en ... het CVA of hartinfarct...

Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Het leven in kleur Gepubliceerd op 24/12/2013 - 11h07

De technologische vernieuwingen in de sport volgen elkaar in een sneltempo op. Voortaan kunnen atleten contactlenzen dragen om hun perceptie van de omgeving te verbeteren.

Meer artikels