Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en plezier uit halen en vermijdt u de potentiële gevaren.

Rauwkost: meer vitamines
Rauwe groenten en fruit bevatten meer vitamines dan gestoofde, vooral dan vitamine C. Bij het koken of stoven wordt namelijk een klein gedeelte van de vitamines vernietigd. Andere voedingsstoffen zoals minerale zouten, vezels, antioxidanten (carotenen, polyfenolen, enz.) en koolhydraten veranderen niet echt door het kookproces.
Het is anders gezegd heel belangrijk om elke dag rauw fruit te eten als u uw quotum aan vitamine C wilt halen. ’s Winters zijn dat citrusvruchten en ’s zomers rood fruit, want dat bevat het meeste vitamine C.
Maar u kunt ook uw salades kruiden met peper: 100 g peper bevat 162 mg vitamine C; dat is al het dubbel van uw dagelijkse quotum. Peper bevordert bovendien de spijsvertering.
Rauwkost: een ideaal tussendoortje
Rauwkost is een uitstekende hongerstiller, omdat we goed moeten kauwen om het te kunnen doorslikken en we zo het verzadigingsproces op gang brengen. Maar ook omdat rauwkost veel vezels en water bevat en zo het voedselvolume in de maag vergroot.
Als u het (on)geluk hebt van een onverzadigbare eetlust te hebben, begint u uw maaltijd best met een schoteltje rauwkost - van groenten of fruit - of kunt u er wat knabbelen bij wijze van aperitiefje. U zult daarna minder eten en daarmee dus een goede zaak doen voor uw lijn.
http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e0l.htm
Attribution of Foodborne Illnesses, Hospitalizations, and Deaths to Food Commodities by using Outbreak Data, United States, 1998–2008”, 2013.
http://rue89.nouvelobs.com/2011/05/29/pourquoi-et-comment-un-concombre-peut-tuer-206514