PUBLICITÉ

Rauwe melk: goed of gevaarlijk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 09h46
-A +A

Rauwe melk - dat wil zeggen niet gepasteuriseerde en niet verhitte melk - is natuurlijke melk, melk dus zoals ze uit de uier van de koe komt (of de geit of een ander vrouwelijk zoogdier). Duizenden jaren lang hebben de mensen melk zo rauw gedronken.

Vandaag wordt dat als gevaarlijk beschouwd vanwege het risico op ontwikkeling van bacteriën. Maar is rauwe melk echt af te raden?

PUB

Waarom wordt rauwe melk nog maar zelden gedronken?

Nemen we een doos gepasteuriseerde « UHT »-melk. Ze is gedurende enkele seconden op een heel hoge temperatuur verhit, waardoor alle bacteriën in de melk gedood zijn. Door de behandeling kan de melk wekenlang op kamertemperatuur bewaard worden en daarna zonder het minste risico gedronken worden. De consument en de producent hoeven bijgevolg geen enkele voorzorg te nemen op het vlak van vervoer en bewaring.

Rauwe melk is veel delicater.

Er zitten van nature bacteriën in, op zich vormen die normaal geen enkel gevaar. Ze dragen zelfs bij tot de ontwikkeling van een evenwichtige darmflora. Maar door die bacteriën bewaart de melk maar enkele dagen en ze moet ook nog koel worden bewaard. Bij een infectie van een van de uiers van de koe kan de melk bovendien besmet raken of ze kan door externe elementen besmet raken. Het drinken van de melk kan in dat geval zware intoxicaties veroorzaken. Melk is dus een product dat de nodige aandacht vergt en dat (ook al gebeurt dat maar zelden) onze gezondheid in gevaar kan brengen als ze niet met de juiste voorzorg geproduceerd en bewaard wordt.

Het is dan ook begrijpelijk dat er nu veel meer gepasteuriseerde melk wordt gebruikt. Maar toch…

 

Rauwe melk is heel goed voor de gezondheid

Meerdere studies hebben aangetoond dat rauwe melk drinken heel goed is voor de gezondheid. De melk biedt bescherming tegen astma, hooikoorts en meer algemeen tegen atopie (dat betekent een onaangepaste reactie van het afweersysteem bij blootstelling aan allergenen) (1). Sommigen gaan nog verder in hun aanbevelingen (2) en beweren dat rauwe melk minder melkallergieën veroorzaakt, dat ze goed is voor de algemene conditie, otitis (oorontsteking) en rugpijn voorkomt en nog een aantal andere zaken. Die voordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen!

Het is wel een feit dat pasteuriseren de samenstelling van de melk wijzigt, want in gepasteuriseerde melk zit minder vitamine B12 en minder vitamine E dan in rauwe melk. Er zit dan wel meer vitamine A in (3)!

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/05/2013 - 18h41 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/11/2013 - 09h46

(1) Loss, G. et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology, octobre 2011 (doi:10.1016/j.jaci.2011.07.048). (2) Taty, « Qui a peur du grand méchant lait », éd. Aladdin. (3) Macdonale LE et al., Journal of Food Protection, novembre 2011 (doi: 10.4315/0362-028X.JFP-10-269)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ