PUBLICITÉ

Radon, een onzichtbare vijand onder uw dak?

Gepubliceerd door Carole Equeter, gezondheidsjournaliste op 22/04/2014 - 10h12
-A +A

Radon is een radioactief gas dat van nature in de bodem aanwezig is.

Het gas is een vervalproduct van uranium en kan door de bodem en door bouwmaterialen heen dringen. Via spleten, voegen in gebouwen en zelfs de sanitaire voorzieningen komt het in onze huizen binnen.

We maken kennis met deze onzichtbare vijand van onze longen om hem beter te kunnen bestrijden. De jacht op radon is geopend.

PUB

Waar is radon te vinden?

Radon is aanwezig in concentraties die verschillen van streek tot streek. In België bevat de Ardense ondergrond meer uranium en de rotsen zijn er ook vaker gebarsten. Het zuiden van het land heeft er dus meer mee te maken, vooral dan de arrondissementen Verviers, Bastogne en Neufchâteau. Maar ook dan nog kan de concentratie radon sterk verschillen van de ene streek tot de andere en zelfs van het ene gebouw tot het andere. Helemaal los van de streek kan het dus nuttig zijn om de concentratie gas in gebouwen te meten.

Welk effect heeft radon op de gezondheid?

In 1987 is radon door het IARC (International Agency for Research on Cancer) geklasseerd als longkankerverwekkende stof. Het is trouwens de gevaarlijkste kankerverwekkende stof in woningen en na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker.

Elk jaar sterven er 7.400 Belgen aan longkanker. In één op de tien gevallen is radon in het spel.

 

Het risico neemt toe naarmate het gehalte en de duur van de blootstelling stijgen. Dat kan thuis zijn, op school of op het werk. Rokers lopen nog een groter risico, omdat de effecten van radon bij hen nog bovenop die van het roken komen.

Het radongehalte meten

Radon is geur- en kleurloos, maar is op een relatief eenvoudige manier op te sporen. Dat gebeurt via een radontest. De melders zijn te krijgen bij de provincie. Aangeraden wordt om een langetermijnmeting uit te voeren (gedurende drie maanden), liefst tussen oktober en mei. Daarna wordt nog een staal genomen voor analyse. Een meting kost ongeveer 30 euro. Voor meer informatie kunt u terecht op de website 'radon' van het Federale Agentschap voor Nucleaire Veiligheid (http://fanc.fgov.be/nl/page/646.aspx). 

Gepubliceerd door Carole Equeter, gezondheidsjournaliste op 22/04/2014 - 10h12

L’Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire. 
La Région Wallonne (direction générale environnement).
Website www.radonday.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Radonalarm! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h40

Radongas is kleurloos, geurloos en smaakloos, maar wel zeer bekend als radioactief gas met kankerverwekkende risico's. Om deze onzichtbare vijand te verbannen, is er maar één oplossing: uw woning grondig screenen op de aanwezigheid van radon. Geef he...

Bent u allergisch voor kakkerlakken? Geüpdatet op 23/10/2013 - 16h56

Een allergie voor kakkerlakken in de echte zin bestaat niet. Net als bij mijten is men niet allergisch voor het dier zelf, maar voor de uitwerpselen en het afval dat het produceert. Die zijn terug te vinden in het stof dat allergielijders binnenkrijg...

Meer artikels