PUBLICITÉ

Radiologie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat is radiodiagnostiek?

Radiodiagnosiek is letterlijk het stellen van een diagnose, het onderkennen van de aard en de plaats van een ziekte door middel van stralen. Alhoewel er wel onderscheid is tussen radiodiagnostiek, radiologie en röntgenologie, worden deze namen in ons land door elkaar gebruikt.

Tegenwoordig heeft de radiodiagnost niet alleen meer te maken met röntgenstralen. Er wordt ook gewerkt met moderne onderzoekstechnieken als echografie en magnetische resonantie (MRI).

Het is veelal niet bekend dat de radiodiagnost ook bepaalde medische ingrepen verricht met behulp van onderzoeksapparatuur, zoals allerlei soorten puncties en dotterbehandeling (inbrengen van catheters in bloedvaten ter behandeling van verstoppingen) en drainages van bijvoorbeeld abcessen.

Wat is de functie van een radiodiagnost?

De radiodiagnost kan met röntgen- en ander onderzoek diagnosticeren of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. Als de behandelend huisarts of specialist niet met zekerheid kan zeggen wat een patiënt mankeert, laat hij in overleg met de radiodiagnost een "foto" maken. De diagnose en het advies van de radiodiagnost is meestal bepalend.

Door technische verbeteringen van apparatuur en ook door de uitbreiding van specialistische kennis kan de radiodiagnost thans meer op foto's waarnemen van een tiental jaren geleden. Afwijkingen worden dan eerder herkend, waardoor patiënten ook beter kunnen worden geholpen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
PET-scan tegen scanner Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Bij de opsporing van een tumor blijkt PET-scan (acroniem voor positron-emissietomografie) veel performanter te zijn in vergelijking met alle andere tegenwoordig gebruikte methoden, waaronder de klassieke CT-scan. Het systematisch gebruik ervan zou ee...

Doof door magnetische resonantiebeeldvorming? Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Door middel van magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) (ook nog nucleaire magnetische resonantie (NMR) of kernspintomografie genaamd) worden beelden van het menselijk lichaam in verschillende vlakken gemaakt. Het apparaat maakt echter veel lawaai e...

Meer artikels