PUBLICITÉ

Radiologie: opgelet voor allergie!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Bij sommige radiologische onderzoeken worden jodiumhoudende contraststoffen toegediend die, zoals de naam het zegt, het contrast van de bekomen beelden verhogen. Men kan echter allergisch zijn voor dergelijke contraststoffen en dat kan soms zware problemen veroorzaken, die men moet trachten te vermijden.

PUB

Jodiumhoudende contraststoffen laten de X-stralen niet door en kunnen dan ook een beeld geven van de holten waarin ze worden geïnjecteerd. Bij een intraveneuze urografie (IVU) zal de contraststof de contouren van de nierslagaders en daarna van de urinewegen tekenen. Die producten worden ook gebruikt bij angiografie (beeldvorming van de slagaders en de hartholten), flebografie (beeldvorming van de aders), onderzoek van de slokdarm, de maag en het duodenum en soms bij een CT-scanonderzoek.

Contraststoffen zijn dus zeer nuttig. In één geval op 1.000 kunnen ze potentieel ernstige allergische problemen veroorzaken. Dergelijke accidenten moeten dan ook worden voorkomen, te meer daar de risicofactoren nu goed gekend zijn:

  • antecedenten van een vroegere reactie op een jodiumhoudende contraststof: netelroos (urticaria), oedeem van Quincke,
  • atopisch terrein, d.w.z. astma, allergische rhinitis of eczeem,
  • allergie voor schaaldieren,
  • hartaandoening (congestieve hartinsufficiëntie of coronair hartlijden),
  • behandeling met bètablokkers: bloeddrukverlagende middelen (zelfs in de vorm van oogdruppels, tegen glaucoom).

In geval van een risico op allergie worden 12 uur en 2 uur vóór het onderzoek geneesmiddelen toegediend die de allergische reactie verminderen, zoals corticoïden en antihistaminica. Bij patiënten die bètablokkers nemen, wordt bij voorkeur een ander type onderzoek uitgevoerd waarbij geen contraststof moet worden toegediend.

Als u een afspraak maakt met een radioloog, moet u een voorgeschiedenis van allergie of een atopisch terrein steeds melden. In dat geval kan een premedicatie worden voorgeschreven.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Moneret-Vautrin DA et coll. Rev Méd Interne 2001; 22:969-77
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eczeem: te veel hygiëne? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h56

In de industrielanden stijgt de incidentie van eczeem sinds een 30-tal jaar. Net zoals voor allergie in het algemeen wordt daarbij een beschuldigende vinger uitgestoken naar “te veel hygiëne ”.

Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Meer artikels