PUBLICITÉ

Radiografie, scanners, MRI: waarom moeten we voorzichtig zijn?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 09h40
-A +A

We hebben heel veel te danken aan de medische beeldvorming. We kunnen er veel problemen mee opsporen en dus ook doeltreffend behandelen, van een simpele breuk tot de eerste stadia van kanker. Maar dat mag geen reden zijn om er te pas en te onpas gebruik van te maken!


PUB

Medische beeldvorming, geen handeling zonder gevolgen

Medische beeldvorming maakt vaak gebruik van straling. Er zijn de röntgenstralen voor radiografie of voor een scan, en er is het magnetisch veld voor MRI of bestraling met radioactieve stoffen voor nog meer gesofisticeerde onderzoeken zoals de scintigrafie of botscan. Al die stralen kunnen een impact hebben op onze gezondheid. Daarom is het wenselijk om medische beeldvorming alleen maar te gebruiken als het echt nodig is.

 

Röntgenstralen en scans: verhoogd risico op kanker

 

Röntgenstralen en scans stellen ons lichaam bloot aan ioniserende straling.

Dat is op zich niets verontrustends, want we staan allemaal ons leven lang bloot aan de stralen die op natuurlijke wijze door de natuur worden uitgezonden. Maar de risico’s zijn er hoe dan ook. Zo stijgt het risico op kanker als de dosis van de bestraling groter wordt. Een studie die is verschenen in het prestigieuze Lancet heeft zo aangetoond dat scans het risico op een hersentumor kunnen verdrievoudigen. Ook al gaat het om een verhoging met factor drie van een heel laag risico, het stemt toch tot nadenken.

Bij sommige onderzoeken komt een hogere dosis vrij. Een scan geeft bijvoorbeeld meer stralen dan een simpele röntgenfoto. U vindt hier een tabel die een idee geeft van de verschillende stralingsdosissen vergeleken met een normale blootstelling.

 

Opgelet met kinderen en zwangere vrouwen

Stralen zijn gevaarlijk, in de eerste plaats voor kinderen. Die zijn gevoeliger en bovendien hoopt het effect van de bestralingen zich op. Hoe vroeger ermee gestart wordt, hoe groter het risico dat de dosis ergens in de loop van het leven de gevaarlijke limiet bereikt. Denk dus twee keer na voor u kiest voor medische beeldvorming bij kinderen. En hetzelfde geldt ook voor de foetus. Daarom moeten zwangere vrouwen, of vrouwen die vermoeden dat ze zwanger zijn, hun arts (en tandarts) daar altijd van op de hoogte brengen. Die zal dan de nodige voorzorgen nemen om de foetus te beschermen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 09h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Neem een goede zithouding aan voor uw rug Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meerdere uren achtereen met een kaarsrechte rug zitten - bijvoorbeeld als men aan de pc werkt - kan leiden tot chronische rugklachten . De beste houding voor uw rug is inderdaad lichtjes gebogen, in een hoek v...

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet alti...

Mooie beelden en heerlijke stralingen! Geüpdatet op 29/03/2005 - 00h00

Scanners bieden ons steeds mooiere beelden. Zo is er een gloednieuwe scanner - die nog in de experimentele fase zit - die rechtstreeks hart en bloedvaten in beeld kan brengen. Voor deze mooie beelden moet wel een zware prijs betaald worden aan extra...

Meer artikels