PUBLICITÉ

Rabies

Gepubliceerd op 02/04/2004 - 00h00
-A +A

Hondsdolheid; veroorzaakt door een virus dat een zekere aantrekkingskracht bezit voor zenuwweefsel (zogenoemd neurotroop virus). Het virus wordt met het speeksel van een besmet dier (bijvoorbeeld een hond) op de mens overgebracht, alleen via verwonde, niet via de intacte huid. Vandaar gaat het virus via gevoelszenuwen en gevoelsbanen (sensibele zenuwen of banen) naar het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen).

PUB

Bepaalde organen zoals speekselklieren, alvleesklier, darmen en nieren worden geïnfecteerd via de zenuwvezels van het autonome zenuwstelsel. De incubatietijd bij de mens is nogal variabel: van tien tot honderd dagen.De belangrijkste ziekteverschijnselen bij de mens zijn:

- depressieve episodes;- angstgevoelens;- algemene overgevoeligheid van de huid;- hoofdpijn;- rusteloosheid;- matige koorts;- overgevoeligheid voor geluid;- incoherente spraak;- bewegingsdrang.De behandeling behoort in een ziekenhuis plaats te vinden.

Gepubliceerd op 02/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Speeksel: vijf vragen en antwoorden Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

In onze mond spelen zich dagelijks tal van chemische en biologische processen af die gestuurd worden door speeksel, een sap dat door de speekselklieren wordt geproduceerd. Speeksel vervult een cruciale fysiologische functie in het menselijke lichaam,...

Hondenbeten: hoe reageren? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

Meer artikels