PUBLICITÉ

Purpura: rode vlekken op de huid. Wat is er aan de hand?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 19h27
-A +A

Purpura zijn een soort onderhuidse bloedingen waar zelden over gepraat wordt.

Het is geen ziekte, maar een symptoom dat door diverse aandoeningen kan veroorzaakt worden.

Hoe herkent u purpura?
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Wat valt er aan te doen?

PUB

Wat is purpura precies?

Purpura herkennen
Purpura valt op door rode vlekken of stippen op de huid. Die huidbloedingen kunnen  enkele millimeters groot zijn (men spreekt dan van petechiën), middelgroot tot groot (ecchymosen) of ook streepvormig. In dat geval worden ze vibices genoemd.

Het verschil met andere huidaandoeningen is dat het rood niet verdwijnt als u op de huid drukt, bijvoorbeeld met een glas.

Wat is purpura?
De rode vlek is een bloeding in de huid.

 • Dat kan het gevolg zijn van een afwijking of beschadiging van de bloedvaten die door de huid lopen en waardoor er bloed ‘lekt’.
 • Of het kan zijn dat er rode bloedlichaampjes buiten de bloedvaten terechtkomen (ze ontsnappen door de wanden). Meestal is dat te wijten aan een tekort aan bloedplaatjes.

 

Wat zijn de oorzaken van purpura?

 • Purpura door beschadigde bloedvaten
  Soms verschijnen de rode vlekken na een trauma – een slag, druk, enz.
  Ook gewoon het verouderen van de bloedvaten kan tot purpura leiden, vaak is dat dan op de voorarmen (men spreekt dan van purpura senilis).
  Purpura kan ook veroorzaakt worden door spataderen, een ontsteking van de bloedvaten, een tekort aan vitamine C of langdurig gebruik van corticoïden. 
 • Purpura door een tekort aan bloedplaatjes
  Een tekort aan bloedplaatjes kan tal van oorzaken hebben.
  Bepaalde vormen van kanker kunnen het aantal bloedplaatjes doen dalen, maar de daling kan ook ontstaan door miltproblemen, infecties, enz.
  Er zijn ook auto-immuunziekten die de bloedplaatjes vernielen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 11h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 19h27

Harrison - Principes de médecine interne

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeten: wie loopt welk risico? Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

Rode puntjes op de huid: petechiën of kersenwratjes? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

Zowel petechiën (bloedvlekjes) als kersenwratjes (“ruby spots”) zien eruit als rode puntjes op de huid. Hoe kunt u ze onderscheiden? Wat zijn hun respectieve kenmerken? En tot slot: zijn ze ernstig of niet, en hoe raakt u ervan af? E-gezondheid geeft...

Meningitis: dringend te diagnosticeren en te behandelen! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Meningitis (hersenvliesontsteking) is meestal van infectieuze oorsprong. In ongeveer 75 % van de gevallen is ze viraal, en meestal is ze goedaardig. Bacteriële meningitis daarentegen is zeer ernstig. Vandaar dat iedereen met een meningitissyndroom dr...

Meer artikels