PUBLICITÉ

Puistjes en rode plekken: hoe herkent u waterpokken, rodehond, mazelen en roodvonk?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2012 - 16h29
-A +A

Van alle kinderziekten die huiduitslag veroorzaken, geven alleen waterpokken echte puistjes.

De andere - zoals rodehond, mazelen en roodvonk - veroorzaken letsels die meer op plekken dan op puistjes lijken.

Alles wat u moet weten over deze met puistjes of plekken gepaard gaande kinderziektes.

PUB

Puistjes of plekken?

Puistjes is niet de medische term, maar het woord dat in de volksmond gebruikt wordt. Artsen gebruiken termen zoals papels, blaasjes en pustels. Wat wij onder puistjes verstaan, zijn kleine uitpuilende huidletsels. Zulke puistjes verschijnen bijvoorbeeld bij waterpokken, koortsblaren (herpes), steenpuisten en acne.

Van alle kinderziekten die huiduitslag veroorzaken, geven alleen waterpokken puistjes. De andere kinderziektes met huiduitslag geven plekken en geen puistjes.

Een overzicht van de symptomen van deze kinderziekten.

Puistjes en waterpokken

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus uit de herpesfamilie. Ze evolueren heel herkenbaar en met een kleine opstoot. Deze kinderziekte kondigt zich aan door lichte koorts en plots opkomende blaasjes die heel veel jeuk geven. 

Plaats van de puistjes bij waterpokken:

De puistjes verschijnen eerst op de romp en trekken dan naar het gezicht, de hals en de ledematen. Soms zijn ook de hoofdhuid, de handpalmen en de voetzolen aangetast.

 

Kenmerken van de puistjes bij waterpokken:

De puistjes bij waterpokken vormen kleine, platte en rode zweertjes.

Geleidelijk aan veranderen de rode puistjes in blaasjes waarin vocht zit. Deze blaasjes drogen uiteindelijk op en vormen weinig fraai uitziende korstjes die gemiddeld na een week afvallen.

De puistjes bij waterpokken verschijnen met opstoten en de verschillende stadia van het ziekteproces zijn tegelijk aanwezig.

Voor de behandeling zal de arts een antihistaminicum voorschrijven om te beletten dat het kind zich gaat krabben. Er wordt ook een lokaal besmettingsmiddel aangebracht om de blaasjes te ontsmetten en om superinfecties te voorkomen, want die kunnen littekens achterlaten. 

Er bestaat een vaccin tegen waterpokken, maar dat is bedoeld voor volwassenen die met het virus in contact komen en die de ziekte als kind nooit hebben gehad.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/07/2012 - 16h29

Dr Marc Sznajder, “Maladies infantiles, guide des symptômes”,Uitgeverij Marabout Pratique, 2009. Site de la Sécurité sociale : www.ameli-sante.fr.  Vaccinatiekalender 2012 : www.sante.gouv.fr/calendrier-vaccinal-detaille-2012.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken, een zeer besmettelijke ziekte Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Waterpokken (windpokken of varicella) zijn een zeer besmettelijke huidziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Sinds de vaccinatie tegen mazelen-rodehond-bof zijn waterpokken de enige ziekte met huiduitslag die nog vaak voorkomt in België.

Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Kinderziekten: duur en besmettingsrisico Geüpdatet op 22/02/2005 - 00h00

Virussen, bacteriën, parasieten,… : met al die microben die in de lucht zitten, doen onze kinderen altijd wel ergens iets op. Na de koorts, de pijn en het gehuil volgt het klassieke doktersbezoek en vaak ook een periode van quarantaine. Hoelang zal d...

Meer artikels