PUBLICITÉ

Psychotherapieën: een stand van zaken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h47
-A +A

Een psychotherapeut kiezen is niet eenvoudig… U kunt dus maar beter op de hoogte zijn van de verschillende tendensen op het gebied van psychotherapieën. Hier zijn alvast de vijf belangrijkste.

PUB

Psychoanalyse: Freud in diskrediet, en toch…

Een psychoanalyse is nog steeds een populaire en vaak toegepaste behandeling. De behandeling kan vele jaren duren, maar jammer genoeg tonen alle wetenschappelijke studies aan dat een psychoanalyse niet doeltreffend is. Sinds enkele jaren worden psychodynamische therapieën ontwikkeld: deze therapieën zijn geïnspireerd door de psychoanalyse, maar duren minder lang en streven meer resultaat na. Jammer genoeg is het bewijs van hun doelmatigheid nog niet geleverd.

 

Cognitieve en gedragstherapieën: de nieuwe sterren van de psychotherapie…

De cognitieve en gedragstherapieën (CGT) berusten op het aanleren van nieuwe denkpatronen (cognitieve patronen) zodat de patiënt kan evolueren op basis van positieve gedachten. Deze therapieën duren meestal niet al te lang, maar zijn zeer actief: de patiënt moet inderdaad zelf oefeningen doen, zonder dat de therapeut aanwezig is. De huidige cognitieve en gedragstherapieën ontwikkelen zich snel omdat hun doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen werd. Ze zijn onder meer aangewezen in geval van angststoornissen (fobieën, angst, paniekaanvallen), niet al te ernstige depressies, persoonlijkheidsstoornissen, verslavingen en andere stoornissen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids: tritherapieën blijven doeltreffend Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Tritherapieën worden voorgeschreven sinds 1996 en hebben de aids-mortaliteit spectaculair doen dalen. Zeven jaar later zijn ze nog altijd doeltreffend: het aantal nieuwe gevallen is met 50 % afgenomen, het sterfterisico met 40 %.

Prikkelbare darm: kan psychotherapie helpen? Geüpdatet op 13/01/2016 - 10h48

Naar een psycholoog gaan voor buikpijn ? Voor wie sukkelt met een prikkelbare darm is dat geen slecht idee. Dat blijkt uit een recente studie die een stand van zaken maakt van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Wanneer starten met een psychoanalyse? Geüpdatet op 10/03/2013 - 16h45

Een psychoanalyse is een lang proces waarin iemand werkt aan zichzelf. Hij analyseert zichzelf om zich beter te begrijpen , om inzicht te verwerven in de drijfveren achter zijn denken, handelen, voelen enz. en vrijer te worden. Maar wie kan beslissen...

Meer artikels