PUBLICITÉ

Psychotherapie via de telefoon: een goed idee?

Article créé le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 12h42
-A +A

Bent u het beu om naar de andere kant van de stad te hollen en dan buiten adem op de bank van uw psychiater neer te ploffen?

Doe gewoon een telefoontje! Volgens een recente studie zou het net zo goed werken …

PUB

De sessie bij de psychotherapeut, een tijdrovende activiteit

Weg moeten blijven op kantoor voor een afspraak bij de dokter is al niet makkelijk. Weg moeten blijven voor de psychotherapeut ligt nog moeilijker! Hoe legt een mens aan zijn baas uit waarom hij elke week een paar uur afwezig is?

Want de tijd die we elke keer voor onszelf – ons ‘goed voelen’ – opeisen, kan gauw oplopen tot een uur of drie, de verkeersopstoppingen en het uurtje therapie zelf meegerekend! Gevolg: het is rennen en rennen om toch maar niet te veel tijd te verliezen en we komen niet in de ideale stemming aan voor een ‘openhartig’ gesprek.

Maar als u nu eens uw middagpauze kon gebruiken om uitvoerig te telefoneren naar uw therapeut? Britse psychologen hebben het uitgeprobeerd.

Therapie over de telefoon, even efficiënt … en minder duur

Die logistieke obstakels houden veel mensen ervan af om aan een psychotherapie te beginnen die ze echt wel nodig hebben. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge kwamen daarom op het idee om sessies over de telefoon aan te bieden.

Nadat ze een aantal therapeuten een specifieke opleiding gegeven hadden, voerden ze een studie uit bij 39.000 patiënten die last hadden van angststoornissen en lichte tot  matige depressie. Resultaat: therapie over de telefoon bleek in de meeste gevallen even goed te werken als onder vier ogen. En het leverde een aanzienlijke besparing op.

Billet initialement publié le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 12h42
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prikkelbare darm: kan psychotherapie helpen? Geüpdatet op 13/01/2016 - 10h48

Naar een psycholoog gaan voor buikpijn ? Voor wie sukkelt met een prikkelbare darm is dat geen slecht idee. Dat blijkt uit een recente studie die een stand van zaken maakt van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Mobiele telefoons: de twijfels blijven Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Er wordt onderzocht, geverifieerd, getest en nog eens onderzocht, maar toch kunnen wetenschappers niet met zekerheid aantonen dat de mobiele telefoon gevaarlijk is voor de gezondheid en ook niet dat het toestel verantwoordelijk zou zijn voor het toeg...

Meer artikels