PUBLICITÉ

De psychosomatische ziekten

Gepubliceerd door Psychonet op 11/07/2011 - 16h23
-A +A

We kennen allemaal minstens één persoon die van de arts te horen kreeg dat het 'psychosomatisch' was, en dat ondanks het feit dat de symptomen 100% 'echt' leken te zijn. Een zeer frustrerende en soms beangstigende diagnose, die laat veronderstellen dat de patiënt een psychiater zal moeten raadplegen…

PUB

De impact van het psychische aspect op het lichaam

Wie zich lichamelijk echt ziek voelt, aanvaardt moeilijk de gedachte dat 'alles zich in zijn hoofd afspeelt'. Maar in feite is de term 'psychosomatisch' subtieler dan dat. 'Psychosomatisch' komt van het Grieks 'psuchè', dat 'geest' betekent, en 'soma', dat 'lichaam' betekent. Een psychosomatische ziekte wordt gekenmerkt door het feit dat lichamelijke symptomen voornamelijk te maken hebben met psychische factoren (angst, stress, mentale ontreddering…), waarbij echter geen symptomen van een geestelijke ziekte aanwezig zijn. "Voordat een kind kan praten, worden zijn eerste gevoelens op een viscerale en organische manier uitgedrukt", legt psychosomaticus Jean Benjamin Stora uit. "Dit eerste organisatieniveau blijft levenslang bestaan. Er is een sterk verband tussen het psychische aspect, de geestelijke toestand en de organische toestand." We kennen tegenwoordig verschillende ziekten die minstens gedeeltelijk veroorzaakt kunnen worden door een psychologische factor. We denken in het bijzonder aan astma veroorzaakt door angst, aan zweren, eczeem en andere huidaandoeningen, alsook sommige zuigelingenziekten. Tegenwoordig heeft men het eerder over psychosomatische ziekten. In angst- of stresssituaties kan de psyche ontregeld raken en geen aanleiding geven tot neurotische of psychische symptomen, maar wel tot een somatisatieproces dat leidt tot lichamelijke symptomen. "Als iemand sterk onder druk staat, loopt hij het risico dat hij door die druk overstelpt wordt, zeker als hij er niet in slaagt een oplossing te vinden", vervolgt Jean Benjamin Stora. "Op de duur slagen de mentale afweermechanismen er niet meer in de druk in bedwang te houden. De afweermechanismen van het lichaam nemen het dan over en zo ontstaan de lichamelijke klachten".

 

Hoe kunnen psychosomatische zieken behandeld worden?

De eerste studies over dit onderwerp werden op initiatief van verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten uitgevoerd. Ze gaven aanleiding tot het ontstaan en daarna tot de ontwikkeling van de psychosomatische geneeskunde. Deze voorziet behandelingen op basis van geneesmiddelen, gecombineerd met psychoanalytische psychotherapieën. Psychosomatici zijn klinische psychologen, psychiaters of psychoanalytici… die de psyche van de patiënt nieuwe impulsen en mogelijkheden trachten te geven. Onder meer om de angst en de spanningen beter te reguleren om het evenwicht te bereiken dat aanwezig was vóór het somatisatieproces. "Tijdens de kinderjaren reageert het lichaam emotioneel op wat ons kan overkomen. Zo worden sommige organen en vitale functies bevoorrechte locaties van toekomstige somatisaties", legt Jean Benjamin Stora uit. "Via lichamelijke therapieën zorgt de psychosomaticus ervoor dat de patiënt zich het beeld van zijn lichaam opnieuw eigen kan maken. Het is ook even belangrijk met de patiënt te praten tot wanneer de mentale afweermechanismen opnieuw actief zijn en het lichaam opnieuw beter kan verzorgd worden." Deze therapie is eveneens heilzaam om de patiënt te ondersteunen tijdens ernstige ziekten, zoals kanker. De verbanden met de psyche zijn nog niet echt duidelijk, maar men heeft tijdens die ziekte de schadelijke gevolgen van een psychologische inzinking al kunnen vaststellen.

 

Gepubliceerd door Psychonet op 11/07/2011 - 16h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dysmorfofobie: als lelijk zijn tussen de oren zit! Gepubliceerd op 09/05/2017 - 16h11

Iemand met dysmorfofobie heeft het gevoel dat zijn lichaam superlelijk is en niet aan de norm voldoet. Als het om iemand met eetstoornissen gaat, zal het lichaam in het merendeel van de gevallen als te dik ervaren worden en er dus risico op anorexie...

Kalmeermiddelen: opgepast voor borstkanker! Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Vrouwen die kalmeermiddelen of neuroleptica nemen, hebben 16% meer kans om borstkanker te ontwikkelen! Aangezien ze meer risico lopen, moeten ze ook van nabij worden opgevolgd en moet de ziekte worden opgespoord.

Test uw kennis van de psychologie Geüpdatet op 27/11/2006 - 00h00

Psychiater, psycholoog, psychoanalyse, het is moeilijk om precies te weten wie wat doet, maar nog moeilijker is het omschrijven van het verschil tussen projectie, transfer, of een therapie met psycho-analytische inslag. Test uw kennis en leer bij!

Meer artikels