PUBLICITÉ

Psychologie: denk na voor je iemand gaat beschuldigen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
-A +A

De wereld is niet zo zoals je ze ziet. Iemand anders zal er een heel andere kijk op hebben. Een groot deel van de oordelen die je over de mensen rondom je velt hebben meer met je eigen persoon te maken.

PUB

Sommige mannen zeggen: "De vrouwen zijn allemaal gelijk. Ze zijn praatziek, lui, egoïstisch en alleen maar in geld geïnteresseerd." Andere mannen zeggen net het tegendeel: "Vrouwen zijn geweldige wezens, gul, intelligent, toegewijd, moedig…" Deze twee visies hoor je vaak naast elkaar. Wie heeft gelijk? Niemand natuurlijk. Vrouwen zijn er in alle soorten. En toch gelooft iedereen die deze oordelen uitspreekt er ook in/wat hij zegt/is iedereen die deze beweringen doet overtuigd van zijn gelijk. Omdat hij de wereld door zijn bril bekijkt…

Vanwaar komen deze oordelen?

Ze zitten verankerd in ons verleden. Zo vertelde een jonge vrouw die op consultatie kwam bij haar arts:"Mijn man verwijt me dingen die helemaal onterecht zijn. Ik was verplicht om hem te zeggen: "Maar je verwijt me de fouten van je moeder. Het zijn niet mijn fouten. Wat je zegt slaat niet op mij!" Haar man had daarover nagedacht en was tot het besef gekomen dat ze gelijk had. Hij was overgevoelig voor de fouten van zijn moeder, omdat hij er als kind fel onder geleden had. Als hij bij zijn vrouw ook maar de minste gelijkenis met een van die fouten waarnam, voer hij tegen haar uit en schold haar de huid vol.

Opgepast voor projecties

Het gaat hier om een projectie: een bepaald iets wat in jezelf zit maar dat je op een kunstmatige manier toepast op je omgeving, om vervolgens te denken dat het van de ander komt.Er bestaan nog andere projecties die nog opmerkelijker zijn en heel vaak voorkomen: het soort projecties dat maakt dat je je eigen fouten aan de anderen toeschrijft. Meestal zie je die fouten niet bij jezelf en beschouw je jezelf als het slachtoffer.Een voorbeeld: Marie is een psychiatrische patiënte. Ze is al verschillende keren door de politie aangehouden op straat en naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze agressief werd. Ze beledigt mensen die ze niet kent. De mensen in kwestie worden bang en halen er de politie bij, die haar naar de instelling brengt. Maar wat vertelt Marie aan haar psychiater? 'Iedereen beledigt me en valt me aan op straat. De mensen zijn slecht. Ze verdragen me niet...' Toegegeven, Marie is zwaar ziek, maar dit fenomeen is ook bij ieder van ons terug te vinden, zij het veel minder uitgesproken. Misschien vinden we van iemand dat hij of zij haar mond niet kan houden, dat hij oppervlakkig is, te egocentrisch... en is dat net onze eigen grootste fout. Deze uitspraken onthullen dan ook vaak onze eigen aard.Vóór we kritiek op iemand uiten, moeten we dus misschien onszelf eerst de vraag stellen: 'Die fout die ik hem of haar wil verwijten, zit die niet in mezelf? Of is het misschien een fout waaronder ik geleden heb en waarvoor ik overgevoelig ben?' Op die manier voorkomen we dat we iemand anders onterecht van iets beschuldigen, en plaatsen we de dingen in het juiste perspectief, of een iets minder scheef perspectief. Want volledige onpartijdigheid is natuurlijk onmogelijk.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ