PUBLICITÉ

Psychofonie: een vorm van zangtherapie

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00
-A +A

Zingen brengt ons dichter bij onze emoties en onze diepste persoonlijkheid, geeft ons een gevoel van welbehagen en bevordert ook contact met anderen. Dat is in elk geval de ervaring van al wie meezingt in een koor, zangles volgt, zich de longen uit het lijf zingt tijdens een huwelijksmis of gewoon graag deuntjes neuriet onder de douche of elders!

PUB

Na gesprekstherapie zit ook lichaamstherapie in de lift. Die werkt niet langer alleen in op onze geest, maar ook op ons lichaam. Op die manier streeft ze een evenwicht na tussen lichaam en geest, want beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Psychofonie verzoent beide werelden en gebruikt daarbij zang als therapeutisch instrument. Psychofonie is een vorm van zelfexperiment die lichamelijke en geestelijke harmonie beoogt en via het gesproken en het gezongen woord een eenheid tot stand wil brengen tussen mensen, klanken, ritmes en woorden. Het is daarbij de bedoeling geleidelijk tot een synthese te komen tussen kennis en evenwicht.

Waarom met de stem werken? Een klank wordt altijd voortgebracht door een instrument dat moet worden gestemd. Het instrument van de stem is echter heel ons lichaam. In tegenstelling tot muziektherapie, waarbij het lichaam de klank "ontvangt", produceren we bij psychofonie zélf het geluid. Als iemand zingt, worden we al zijn spanningen gewaar, tot in onze vingertoppen! Vandaar dat we op al onze lichamelijke spanningen moeten inwerken om onze stem vrij te maken.

Psychofonie heeft ook een relationeel aspect. Ze leent zich immers uitstekend tot groepstherapie. Zo moet elke deelnemer ruimte geven aan de anderen, maar tegelijk ook zelf een stuk ruimte durven in te nemen.

Hoe verloopt zo'n sessie? Eerst werken de deelnemers aan hun instrument: hun lichaam. De oefeningen gaan van de voetzolen via de bekkenkanteling en de borstholte tot het gezicht. Zodra hun instrument klaar is, moeten ze het stemmen via diverse klanken. Het strottenhoofd wordt getraind met vocalises, gevolgd door vocalises waarbij elke "etage" van het lichaam betrokken is. Sommige klanken ontstaan in de mond, andere in de borstkas of de (onder)buik. Dan volgen specifieke oefeningen voor de ademhaling, het ruimtelijke volume, de wervels,… Er worden ook volksliedjes gezongen die specifiek bedoeld zijn om een grotere harmonie te bereiken. Er zijn zelfs speciale liedjes geschreven voor deze methode. De sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Wie psychofonie wil volgen, start bij voorkeur met zes sessies, één om de twee weken. Da's immers een minimum om de basisinzichten onder de knie te krijgen. Tijdens de sessies praten de deelnemers niet over hun persoonlijke problemen: de therapie gebeurt uitsluitend via lichaam en stem.

Wie kan baat hebben bij psychofonie?

  • Personen die niet in aanmerking komen voor gesprekstherapie. Voor wie geen zin heeft om zijn diepste zielenroerselen toe te vertrouwen aan een psycholoog of psychiater, kan werken aan stem- en lichaamsspanningen een prima alternatief zijn!
  • Personen die het gevoel hebben dat hun problemen echt verband houden met lichamelijke spanningen en dat gesprekstherapie niet de juiste manier is om die weg te werken.
  • Personen die gesprekstherapie volgen, maar tegelijk voelen dat een beetje aandacht voor hun lichaam ontegensprekelijk een pluspunt zou vormen. Elke therapie kan immers perfect gecombineerd worden met psychofonie.
  • Al wie aan zijn stem wil werken en er meer inzicht wil in krijgen.
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hersenen en muziek: zijn ze in harmonie? Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Naar muziek luisteren moet je leren, maar de smaak voor muziek is ook een aangeboren kwaliteit. We hoeven maar heel jonge kinderen te observeren die een liedje horen… en er spontaan op beginnen te dansen. Maar muziek beluisteren is meer dan alleen ma...

Bijna-doodervaringen: feit of fictie? Geüpdatet op 03/03/2014 - 15h11

Wat weten we over bijna-doodervaringen? Mensen die op de drempel van de dood staan maar dan toch gered worden, houden soms herinneringen over aan de periode die ze "tussen leven en dood" hebben gezweefd. E-gezondheid had erover een gesprek met dr. Je...

Als kanker leidt tot erectiestoornissen ... Gepubliceerd op 26/03/2013 - 10h47

Leven met kanker is vooral kortweg leven, het is blijven genieten van alles wat het leven kan bieden. Vrijen is een van de geneugten in een relatie die ons goed doen en ons ook aan de andere binden . Het is dus belangrijk dat u uw liefdesleven kunt v...

En als uw bloed nu eens vervuild is? Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Misschien moest u dat toch maar eens laten checken en zo nodig de huidige regelgeving laten aanpassen en de noodzakelijke controles laten uitvoeren. Zo hebben 44 europarlementsleden zich laten testen, en wat bleek? Hun bloed was sterk vervuild met ta...

Meer artikels