PUBLICITÉ

Psychische stoornissen: meer bekendheid is dringend nodig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 11h36
-A +A

Schizofrenie, bipolaire stoornis, psychose…

Bij het grote publiek zijn deze termen nog altijd te weinig bekend, en niet alleen de zieken zelf lijden daaronder.

PUB

Een geestesziekte is een ook ziekte...

Mentale ziektes boezemen angst in en dat is normaal. Het idee dat iemand de controle over zichzelf verliest of zijn persoonlijkheid ziet teloorgaan, schrikt nu eenmaal af. Om ons gerust te stellen, zeggen we onszelf dat het ons nooit zal overkomen en denken we er zo weinig mogelijk aan.

Die houding is compleet logisch, maar ze heeft haar beperkingen. We zouden ons eigenlijk allemaal een tijdlang moeten verdiepen in wat geestesziektes zijn om ze beter te leren kennen en te begrijpen. We hebben per slot van rekening wel een min of meer duidelijk beeld van multiple sclerose, aids of hepatitis, en al die ziekten komen even vaak of zelfs minder vaak voor dan de meest voorkomende geestesziektes. Zo heeft 2 % van de bevolking een bipolaire stoornis en iets minder dan één procent lijdt aan schizofrenie.  

Waarom kunnen patiënten lijden onder die onwetendheid?

Die gebrekkige kennis is op zich natuurlijk te betreuren, maar voor geestesziekten kan het echt schadelijk zijn. De leemte wordt opgevuld met clichés of onterechte ideeën: «Hij zit bij de zotten» is makkelijker gezegd dan «Hij is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis na een psychotische opstoot die zwaarder was dan de vorige». De eerste uitspraak is zeker niet slecht bedoeld, maar ze verhult de ziekte en drukt er een stempel op.

Het is hoogtijd dat we gaan beseffen dat geestesziekten in de strikt medische zin veel voorkomen. In België alleen al moeten honderdduizenden mensen ermee leven. Want niet alleen de patiënten zelf, ook de mensen om hen heen leven met de ziekte en lijden vaak onder het negatieve imago ervan.

We hebben er allemaal bij te winnen als we de bestaande geestesziekten beter leren kennen en hen de plaats geven die ze toekomt. Een mentale ziekte is namelijk geen zwakte of een vloek. Het is een stoornis die haar oorzaken heeft en ook behandeld kan worden, net als een lichamelijke ziekte. Alleen als er meer begrip komt, zullen diegenen die met deze stoornissen kampen snel en met een gerust gemoed de hulp kunnen vinden die ze nodig hebben.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 11h36
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bipolaire stoornis: praat erover Gepubliceerd op 03/05/2016 - 15h53

De bipolaire stoornis is een mentale chronische ziekte die een zware handicap kan vormen en sociale gevolgen heeft zowel binnen als buiten het familiale milieu. Ze wordt behandeld met geneesmiddelen en psychotherapie, maar sinds enkele jaren maakt me...

Dysmorfofobie: als lelijk zijn tussen de oren zit! Gepubliceerd op 09/05/2017 - 16h11

Iemand met dysmorfofobie heeft het gevoel dat zijn lichaam superlelijk is en niet aan de norm voldoet. Als het om iemand met eetstoornissen gaat, zal het lichaam in het merendeel van de gevallen als te dik ervaren worden en er dus risico op anorexie...

Meer artikels