PUBLICITÉ

Psoriasisbehandelingen: lastig, maar doeltreffend

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/12/2005 - 00h00
-A +A

Psoriasis is één van de meest voorkomende huidziekten. Ze treft ongeveer 5 % van de bevolking. De ernst van deze aandoening wordt niet alleen geëvalueerd op basis van de omvang van de plekken, maar ook en vooral van de aantasting van de levenskwaliteit van de patiënt.

PUB

Psoriasis is een niet-besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een immuunstoornis, met een versnelde groei van de huidcellen tot gevolg. Die hopen zich uiteindelijk op op het huidoppervlak en vormen rode, schilferige plekken. De meest getroffen zones zijn ellebogen en knieën, maar de ziekte kan het ook gemunt hebben op gezicht, voorarmen en andere lichaamsdelen. In dat geval wordt ze duidelijk zichtbaar en hinderlijk.In ongeveer 30 % van de gevallen zou er sprake zijn van genetische voorbestemdheid. Toch spelen ook omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van psoriasis en latere opstoten: stress, infecties, bepaalde geneesmiddelen, huidwrijving enz.

Is psoriasis te genezen?

Er bestaan nog geen behandelingen die de ziekte - die verloopt in opstoten - voorgoed kunnen genezen. Wel is het mogelijk om de plekken witter te maken (ze verdwijnen gedurende maanden of zelfs jaren) en de duur tussen twee opstoten te verlengen. Vandaag beschikken dermatologen over tal van oplossingen om de symptomen te verlichten en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Lange en lastige behandelingen

Er bestaan grofweg twee basisbehandelingen: lokale en algemene. Verder zijn er nog fototherapie en biotherapie, een recentere techniek. Lokale behandelingen worden voorgeschreven bij lichte tot matige lokale psoriasis. Ze zijn beschikbaar in zalf-, crème- en lotionvorm, en moeten rechtstreeks aangebracht worden op de getroffen zones. Ze zijn samengesteld op basis van teer, retinoïden (vitamine A-derivaten), dermocorticoïden en analogen van vitamine D3. Deze zogenaamde topische behandelingen zijn doeltreffend, maar wel lastig, tijdrovend en soms onaangenaam. Algemene behandelingen worden vaak voorgeschreven als de lokale niet werken. Ze werken de plekken doeltreffend weg, maar hebben wel bijwerkingen, wat een goede follow-up en regelmatige biologische metingen vereist. Retinoïden verminderen de epidermale hyperproliferatie. Methotrexaat is voorbehouden voor ernstiger vormen, terwijl ciclosporine A de immuunverschijnselen blokkeert die een rol spelen bij psoriasis. Licht helpt om psoriasisplekken weg te krijgen. Vandaar dat er soms fototherapie (UVB) of puvatherapie (UVA) wordt voorgeschreven. Eén van de nieuwste vormen van fototherapie zijn laserstralen. In tegenstelling tot de klassieke geneesmiddelen die ontwikkeld worden uit synthesechemie, zijn biotherapieën derivaten van natuurlijke biologische moleculen. Ze werken zeer doelgericht in op de oorzakelijke factoren, op specifieke moleculen. Zo is er bij psoriasis sprake van biologische stoffen die rechtstreeks het immuunsysteem aanvallen, waardoor de huidcellen zich snel vermenigvuldigen. Algemene behandelingen daarentegen zijn gericht op het hele immuunsysteem. Tot de momenteel beschikbare biotherapieën behoren onder meer de zogenaamde anti-TNF-alfa-geneesmiddelen en de anti-CD's. Die zijn voorbehouden bij ernstige vormen en als de algemene behandelingen niet werken of slecht verdragen worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/12/2005 - 00h00 Franse Vereniging voor Dermatologie, conferentie 'Mieux vivre son psoriasis' ('Beter omgaan met psoriasis'), 10 december 2005, voordracht van prof. Gérard Lorette (dienst dermatologie, CHU Tours).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Link tussen psoriasis en gewicht Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Er is een verband tussen psoriasis en gewicht . Bij mensen met psoriasis is overgewicht een verergerende factor. Een recente studie heeft aangetoond dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met psoriasis.

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Psoriasis: behandelingen die uw aandacht verdienen Gepubliceerd op 15/04/2014 - 14h45

Mensen met psoriasis laten maar al te vaak na om zich te verzorgen, omdat ze ervan uitgaan dat de geneeskunde hen niet echt soelaas kan bieden. Niets is minder waar! De bestaande behandelingen zijn weliswaar niet perfect, maar ze kunnen de levenskwal...

Meer artikels