PUBLICITÉ

Psoriasis : verhoogd infarctrisico

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 07/11/2006 - 00h00
-A +A

Psoriasis is een vaak voorkomende huidziekte die het risico van myocardinfarct verhoogt, vooral bij jongeren. Deze nieuwe informatie wijst erop dat men bij mensen met psoriasis systematisch op zoek moet gaan naar cardiovasculaire risicofactoren, om die te kunnen beïnvloeden.

PUB

Psoriasis en myocardinfarct : een ontstekings- en immuunziekte

Psoriasis is een ontstekings- en immuunziekte die 2 tot 3 % van de bevolking treft. Deze huidziekte komt tot uiting in de vorm van rode vlekken en een versnelde vermenigvuldiging van de opperhuidcellen.
Cardiovasculaire ziekten bevatten zelf ook ontstekings- en immuuncomponenten. Het is op die manier dat er een verband werd ontdekt tussen psoriasis en myocardinfarct dat later door bepaalde studies werd bevestigd.

Myocardinfarct : hoger risico in geval van psoriasis

De jongste studie volgde een cohorte van de algemene bevolking, met personen van 20 tot 90 jaar. Meer dan 557.000 controlepersonen werden vergeleken met 127.000 patiënten met lichte psoriasis en 3.800 patiënten met ernstige psoriasis.
In de controlegroep kreeg 2 % een myocardinfarct, tegen 2,9 % bij patiënten met ernstige psoriasis.

De auteurs stellen vast dat het risico dat iemand een myocardinfarct krijgt, hoger is in geval van psoriasis. Dit risico stijgt bij jongeren en wanneer de ziekte ernstig is. Het risico is dus recht evenredig met de ernst van de psoriasis, maar neemt ook af met de leeftijd. Toch is het zelfs op 60 jaar nog altijd hoger dan bij de algemene populatie.

In de praktijk moet bij jongeren met een ernstige vorm van psoriasis gezocht worden naar cardiovasculaire risico's die moeten worden gevolgd en beïnvloed: overgewicht, roken en gebrek aan beweging voorkomen, en regelmatig bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte en bloeddruk meten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 07/11/2006 - 00h00 Gelfand J. et al., JAMA, 296 (14): 1735-41, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Link tussen psoriasis en gewicht Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Er is een verband tussen psoriasis en gewicht . Bij mensen met psoriasis is overgewicht een verergerende factor. Een recente studie heeft aangetoond dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met psoriasis.

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

Psoriasis vergroot risico op hartinfarct Geüpdatet op 23/02/2009 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat psoriasis een verhoogd risico op een hartinfarct meebrengt, vooral dan bij jonge patiënten die een ernstige vorm van de aandoening hebben.

Meer artikels