PUBLICITÉ

Psoriasis vergroot risico op hartinfarct

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 23/02/2009 - 00h00
-A +A

Uit een recente studie blijkt dat psoriasis een verhoogd risico op een hartinfarct meebrengt, vooral dan bij jonge patiënten die een ernstige vorm van de aandoening hebben.

PUB

Meer dan alleen maar een huidziekte


Psoriasis is een chronische huidziekte waar ongeveer 2 tot 3% van de bevolking mee te maken heeft. Veel mensen hebben het er moeilijk mee, vooral vanwege de weerslag op het uiterlijk en omdat de aandoening niet te genezen is. Maar psoriasis zou, zo blijkt nu, ook gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart. Dat is althans wat Amerikaanse onderzoekers onlangs hebben aangetoond. Met hun studie bevestigen ze de hypothese dat de ziekte het risico op infarcten vergroot, los van de andere risicofactoren.

Ernstige gevallen en jonge patiënten


De resultaten van de studie gelden voor alle patiënten met psoriasis, maar de grootste risicopersonen zouden patiënten zijn van onder de 50. Ook de ernst en de graad van de ziekte zouden meespelen. Zo blijkt uit de studie dat een patiënt van 40 met een milde vorm van de aandoening 20% meer risico loopt om een hartinfarct te krijgen dan iemand van 40 die de ziekte niet heeft. Bij een patiënt van 40 met een zware vorm van psoriasis zou dat risico al oplopen tot 40%!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 23/02/2009 - 00h00 Joel M. Gelfand, MD, University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia. Liz Horn, PhD, director of research, National Psoriasis Foundation, Portland, Ore. Gelfand, J. The Journal of the American Medical Association, oktober 2006
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psoriasis : verhoogd infarctrisico Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Psoriasis is een vaak voorkomende huidziekte die het risico van myocardinfarct verhoogt, vooral bij jongeren. Deze nieuwe informatie wijst erop dat men bij mensen met psoriasis systematisch op zoek moet gaan naar cardiovasculaire risicofactoren, om d...

Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Link tussen psoriasis en gewicht Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Er is een verband tussen psoriasis en gewicht . Bij mensen met psoriasis is overgewicht een verergerende factor. Een recente studie heeft aangetoond dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met psoriasis.

Meer artikels