Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2015 - 12h25
-A +A

PUB

Psoriasis in de zomer: de zon is goed voor de huidDe ultraviolette zonnestralen zijn een doeltreffende remedie tegen psoriasis, in die mate zelfs dat het gebruik van een zonnebank onder toezicht van een arts een heel gewone behandeling is voor deze huidziekte. Psoriasis ontstaat door een te snelle en te intense vernieuwing van de huidcellen en uv-stralen zijn in staat om deze vernieuwing te vertragen. Voor psoriasispatiënten betekent een verblijf in de zon dikwijls een (minstens tijdelijke) verbetering van hun 'plaques' en van de jeuk. Als we het zo bekijken, is de zomer dus een 'goed' seizoen voor mensen die last hebben van psoriasis. Op voorwaarde wel dat de blootstelling aan de zon met verstand gebeurt, vooral bij mensen die een uv-therapie gevolgd hebben om psoriasis te verzorgen. Deze mensen zouden hun arts moeten raadplegen om te weten welke dosis zonnestralen aanvaardbaar is. Wees ook op uw hoede voor de droge en koude lucht van de airco, die niet goed is voor de huid.

Psoriasis in de herfst: Opgelet met microbenIn de herfst wordt het opnieuw koud, maar psoriasispatiënten genieten dan nog na van de heilzame werking van de zonnestralen. De herfst is echter ook hét seizoen van de ziekten: na de vakantie keren we terug naar het werk, waar we vaak in contact komen met de virussen waarvan de collega's het slachtoffer zijn. Hetzelfde geldt op school voor de kinderen. Het probleem is dat verschillende ontstekingen van de neus-, keel- en oorstreek een aanval van psoriasis kunnen veroorzaken. Psoriasispatiënten moeten dus bijzonder voorzichtig zijn met het overdragen van ziekten. Dit impliceert dat ze fysiek niet te dicht bij zieke mensen mogen komen, maar vooral dat ze hun handen zeer dikwijls moeten wassen om besmeting en infecties te vermijden.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/03/2015 - 12h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB