PUBLICITÉ

Psoriasis: de belangrijke steun van familie en kennissen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/04/2015 - 11h40
-A +A

Psoriasis is als een paradox: hoewel de ziekte goed zichtbaar is, is ze nog steeds relatief onbekend bij de bevolking. Bovendien rust nog altijd een groot taboe rond psoriasis. Volgens de specialisten, is over de ziekte kunnen praten met familie en kennissen nochtans zeer belangrijk voor psoriasispatiënten om zich beter te kunnen voelen.

PUB

Psoriasis: een contraproductief taboe

Waarom rust er nog steeds een groot taboe rond psoriasis? Deze huidziekte die gepaard gaat met intense jeuk, de vorming van rode plekken en afschilfering van huidschubben is nochtans geen zeldzame aandoening. Bovendien is ze dikwijls goed zichtbaar aangezien de plekken (of plaques) ook op het gezicht, de hoofdhuid of de handen kunnen voorkomen. Toch hebben heel wat psoriasispatiënten het moeilijk om over hun ziekte te praten. Soms weigeren ze ronduit  om het onderwerp aan te kaarten. Omdat ze uiteraard niet zelf beslist hebben om ziek te zijn, lijkt het hen, zeker in het geval van chronische aandoeningen zoals psoriasis, soms opbeurend om de ziekte gewoon te negeren. Artsen die zich gespecialiseerd hebben in psoriasis, raden hun patiënten nochtans aan om over hun ziekte te praten met familie en kennissen.

Waarom is het goed om over psoriasis te praten?

Het psychologische, alsook het psychosomatische aspect van psoriasis is welbekend. Hoewel een goed beheer van stress en emoties geen echte behandeling is, toch is het een belangrijke factor om de symptomen te verlichten en vooral om de weerslag van de ziekte op de levenskwaliteit van de patiënt te verminderen. Het feit dat een psoriasispatiënt vrij kan praten over zijn ziekte en kan genieten van de steun van familie en kennissen heeft op hem een zeer belangrijke impact. Het zou jammer voor hem zijn, mocht hij deze kans niet met beide handen grijpen. Vooral omdat in de meeste gevallen de reacties van familie en vrienden ten opzichte van de ziekte positief zijn.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/04/2015 - 11h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

Psoriasis : verhoogd infarctrisico Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Psoriasis is een vaak voorkomende huidziekte die het risico van myocardinfarct verhoogt, vooral bij jongeren. Deze nieuwe informatie wijst erop dat men bij mensen met psoriasis systematisch op zoek moet gaan naar cardiovasculaire risicofactoren, om d...

Link tussen psoriasis en gewicht Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Er is een verband tussen psoriasis en gewicht . Bij mensen met psoriasis is overgewicht een verergerende factor. Een recente studie heeft aangetoond dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met psoriasis.

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Meer artikels