PUBLICITÉ

Pruimenrecepten voor luie darmen

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/01/2008 - 00h00
-A +A

Onze darmen hebben het de voorbije weken zwaar te verduren gehad door het tekort aan vezels. Een kleine pruimenkuur zal ze zeker geen kwaad doen. Maar het hoeft niet altijd compote te zijn. Er zijn nog heel wat andere manieren om pruimen klaar te maken.

PUB

Konijnenrug met gedroogde vruchten

Voor 4 personen
Ingrediënten
1 klein konijn of het rugstuk van een groot konijn
1 sjalot
4 abrikozen
10 pruimen
1 eetlepel olijfolie
1 takje rozemarijn
20 gram rozijnen
2 dl witte wijn
150 gram rijst
2 eetlepels room
zout
versgemalen peper

Bereiding
Versnijd het konijn in stukken. Pel de sjalot en snipper ze fijn.
Snij de abrikozen in tweeën. Ontpit de pruimen en snij ze eveneens in tweeën.
Verhit de olie in een vuurvaste braadpot. Stoof de sjalot al roerend.
Doe de stukken konijn erbij en laat ze aan alle kanten bruinen. Bestrooi met zout en peper.
Zet het vuur lager en doe de wijn en de rozemarijn erbij.
Doe het deksel op de pot en laat 10 minuten stoven.
Doe er de abrikozen, de rozijnen en de pruimen bij. Laat nog eens ongeveer 40 minuten stoven op een zacht vuurtje of zet de braadpot 1 uur in de oven op 160°C.
Kook intussen de rijst gaar in licht gezouten kokend water.
Haal de stukken konijn en de vruchten uit de pot. Hou ze goed warm.
Proef de saus en breng ze eventueel op smaak met nog wat zout en/of peper. Doe er nog wat witte wijn bij als er te weinig saus is. Werk af met de room
Doe het konijn en de vruchten weer in de pot en breng nog heel even aan de kook.
Dien goed heet op in de pot
Geef de rijst er apart bij.

Kalkoengebraad met pruimen

Voor 4 personen
Ingrediënten
10 tot 15 pruimen (al naargelang de grootte)
1 ui
1 tomaat
1 teentje look
500 gram gebraad van een jonge kalkoen
1 eetlepel olie
1 sinaasappel (onbehandeld)
1 dl witte wijn
zout
peper

Bereiding
Laat de pruimen weken in een kop water tot ze weer meer volume hebben
Pel de ui en snipper ze fijn. Ontvel de tomaat: dompel ze 30 seconden onder in kokend water en verwijder daarna het vel en de zaadjes. Snij het vruchtvlees in grote stukken. Pel het teentje knoflook.
Verhit de olie in een braadpot en laat het gebraad aan alle kanten bruinen.
Haal het gebraad uit de pot, laat het uitlekken op een vel keukenpapier en giet de olie weg.
Doe de ui, het look en de tomaat in de pot en stoof ze al roerend 2 à 3 minuten (de bodem van de pot is nog vet genoeg: u hoeft dus geen olie of boter toe te voegen).
Doe het gebraad erbij en bestrooi met peper en zout.
Giet de wijn erbij. Doe het deksel op de pot en laat 15 minuten op een heel zacht vuurtje pruttelen.
Doe er dan de uitgelekte pruimen bij.
Haal met een dunschiller een paar reepjes schil van de sinaasappel en doe die samen met de pruimen bij het gebraad. Sluit de pot weer en laat nog eens 15 tot 20 minuten pruttelen (controleer af en toe of het vlees nog niet gaar is).
Haal het gebraad uit de pot en leg het op een schotel. Bedek het met aluminiumpapier en laat het 10 minuten rusten op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven).
Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper.
Snij het gebraad in sneetjes. Giet er de saus rond en schik er ten slotte ook de pruimen rond.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pruimen zijn niet te versmaden! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h24

De pruim is ongetwijfeld één van de makkelijkst te consumeren vruchten. U kunt ze overal meenemen, puur voor de trek én voor de vorm. Bovendien is ze een uitstekende remedie tegen luie darmen.

Evenwichtige menu's en lichte recepten Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: "Wat gaan we vandaag eten? " en " Hoe kan ik een e...

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12 Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Deze week staan er enkele verfijnde recepten op het menu: rosbief met gekonfijte sjalotjes en koude soep van courgettes met gebakken asperges. Alle gerechten zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken....

Meer artikels