PUBLICITÉ

Prostatectomie: seksuele problemen na een prostaatoperatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h47
-A +A

De prostaat maakt deel uit van de geslachtsorganen. Als er iets mis mee gaat, kunnen er seksuele stoornissen optreden. Dat is vooral zo na een operatie.

PUB

De twee typische prostaatingrepen

Er zijn twee ziektes die kunnen leiden tot prostatectomie, dat is het wegnemen van de prostaat. De ene aandoening is een adenoom of goedaardig gezwel, de andere is prostaatkanker.
Beide ingrepen zijn verschillend en hebben ook andere gevolgen voor het seksleven.

Prostaatadenoom en chirurgie
Een goedaardige hypertrofie van de prostaat is een volumetoename van de prostaat (dat is een klier), waardoor op de duur de uitgang van de blaas gedeeltelijk versperd raakt en het plassen bemoeilijkt wordt.
Er bestaan efficiënte geneesmiddelen om de aandoening te behandelen. Als de prostaat te groot wordt, moet er soms wel geopereerd worden.

Prostaatkanker en chirurgie
Als er kanker in de prostaat wordt vastgesteld, wordt er niet altijd geopereerd. Sommige kankers zijn namelijk weinig actief en evolueren heel traag. In dat geval wordt er eerder gekozen voor een actieve follow-up dan voor chirurgie.
Voor andere prostaatkankers wordt een behandeling met bestraling - radiotherapie of curietherapie - gekozen.
Als de prostaat wel wordt weggenomen - prostatectomie -, worden samen met de prostaat ook de zwellichaampjes verwijderd.

Prostaatadenoom: hoe zit het met het seksleven?

Mannen met een prostaatadenoom hebben vaker last van seksuele stoornissen, vooral dan erectiestoornissen.

Bij een operatie voor een adenoom blijven de zenuwen in het erectiele weefsel intact en komt de erectie achteraf terug. Die kan zijn zoals voorheen, maar ook beter of minder door de ingreep. Als er erectiestoornissen zijn, kunnen die met medicatie behandeld worden.

Na de ingreep hebben sommige mannen last van retrograde of terugvloeiende ejaculatie. Het sperma baant zich  tijdens de ejaculatie dan geen weg naar buiten, maar vloeit terug naar de blaas omdat de spieren die de blaasingang normaal moeten afsluiten en de weefsels in de prostaatzone niet meer zijn zoals voorheen.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 24/10/2014 - 14h46 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/10/2015 - 09h47

Prostatectomie totale : Institut National du Cancer (INCA). S. Droupy CHU Prog Urol, 2009, 19, 12, 893-896. MH Colson. Sexologies, 2014. Elsevier. L Ferretti, G Robert, A De La Taille - Progres en Urologie-FMC, 2012 – Elsevier. S Droupy - Sexologies, 2014 – Elsevier.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prostaat- en erectieproblemen: vraag en antwoord Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

Prostaatproblemen, erectiele disfuntie en seksuele stoornissen bij mannen We hebben al onze forums uitgeplozen op zoek naar de meest gestelde vragen bij onze lezers. De artsen van E-gezondheid beantwoorden deze. Prostaat- en erectiestoornissen: uw vr...

Prostaatkanker: een kwaal van bejaarde mannen Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Prostaatkanker kan optreden op middelbare leeftijd, maar treedt vooral op bij bejaarde mannen (80% van de mannen met prostaatkanker is ouder dan 55 jaar). Prostaatkanker is één van de frequentste tumoren: de helft van de mannen van 80 jaar of ouder l...

Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Meer artikels