PUBLICITÉ

Prostaatkanker: opsporen om te genezen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/10/2007 - 00h00
-A +A

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

PUB

1) Het screeningsonderzoek van prostaatkanker begint

Met 60 jaar.
Met 50 jaar.

Het is aan te raden om vanaf 50 jaar elk jaar een onderzoek te laten uitvoeren (vanaf 40 jaar als er antecedenten zijn in de familie).

2) Als mijn vader, of mijn broer, prostaatkanker heeft gehad

Loop ik 2 of 3 keer meer kans om het ook te krijgen.
Loop ik meer risico, maar de stijging is slechts minimaal.

Bij familiale antecedenten (ouder in de eerste lijn die prostaatkanker heeft) ligt het risico op prostaatkanker2 tot 3 keer hoger. Het is in die gevallen dan ook raadzaam om het screeningsonderzoek vroeger te beginnen, en wel vanaf 40 jaar in plaats van vanaf 50 jaar. Het beste is om erover te praten met de huisarts. Die zal een persoonlijk screeningsprogramma opstellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/10/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prostaat: weten om te voorkomen Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h34

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker: Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen? Welke mannen lopen een verhoogd risico? Welke screeningsonderzoeken bestaan er? Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kun...

Geheugensteuntje opsporing van kanker Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, huidkanker, baarmoederhalskanker, enz., vanaf welke leeftijd moet u zich laten onderzoeken, welk onderzoek moet u precies laten doen? Hoe vaak moet het onderzoek herhaald worden en tot welke leeftijd?

Prostaatkanker: mannen in gevaar Gepubliceerd op 05/09/2011 - 11h32

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

Screening van kanker bij mannen Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

Meer artikels