PUBLICITÉ

Prostaatkanker: opletten voor zuivelproducten?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00
-A +A

De risicofactoren van prostaatkanker zijn nog niet goed gekend. Maar sinds enkele jaren worden bepaalde voedingsmiddelen en vooral zuivelproducten met de vinger gewezen.

PUB

Als weinig andere risicofactoren van frequente aandoeningen worden gevonden, krijgt de voeding er steeds van langs. We weten reeds lang dat tomaten, selenium en vitamine E een gunstig effect hebben op prostaatkanker. Te veel vet, te veel vlees of te veel calorieën hebben eerder een negatief effect.Wat zuivelproducten betreft, is de situatie veel minder duidelijk, te oordelen aan de tegenstrijdige resultaten van een tiental studies.

Wie is de echte vijand: de melk, het calcium of andere bestanddelen in de melk?

De meningen daaromtrent lopen uiteen. Volgens sommige wetenschappers volstaat de consumptie van zuivelproducten om het verhoogde risico op prostaatkanker te verklaren. Anderen denken dat het calcium in de melk de enige oorzaak is: het calcium in de voeding kan de productie van vitamine D3 veranderen en vitamine D3 zou een beschermend effect hebben op de prostaat. Om de verwarring nog groter te maken, stellen nog andere wetenschappers dat het niet uitgesloten is dat andere bestanddelen van melk, zoals bijv. vet, waarvan het schadelijk effect gekend is, een rol zouden kunnen spelen.

Recent werd daaromtrent een grootschalige studie gepubliceerd.

"Zuivelproducten en vooral het calcium dat ze bevatten, verhogen het risico op prostaatkanker." De vetten en de eiwitten van melk en de verandering in de productie van vitamine D3 zijn ook van belang, maar de precieze rol daarvan moet nog verder worden onderzocht.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00 June Chan et al. Am J Clin Nutr 2001; 74: 549-554 Auteur: Dr. Stéphanie Lehmann.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Calcium en vitamine D: om uw tanden langer te behouden Gepubliceerd op 30/06/2014 - 17h24

Gemenopauzeerde vrouwen en bejaarden krijgen vaak supplementen van calcium en vitamine D om osteoporose te voorkomen. Het zou nu blijken dat dergelijke supplementen ook het uitvallen van de tanden zouden tegengaan.

Meer artikels