PUBLICITÉ

Prostaatkanker: mannen in gevaar

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h32
-A +A

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

PUB

Een vervelende klier...

De prostaat ligt onder de blaas, vlak bij de urine- en de geslachtswegen. Hoewel hij geen rol speelt bij de urineerfunctie van de man, kan hij toch mictiestoornissen veroorzaken. Zijn rol? Vocht produceren dat deel uitmaakt van het sperma. De prostaat kan getroffen worden door verschillende aandoeningen: prostatitis (prostaatinfectie), hypertrofie (volumevergroting) en kanker.

Risicofactoren?

De deskundigen zijn het eens over de drie belangrijkste risicofactoren van prostaatkanker:

  • Familiale antecedenten: het bestaan van andere gevallen van prostaatkanker is een belangrijke risicofactor. Mannen met verwanten in de eerste graad (vader of broers) die al prostaatkanker hebben (gehad), lopen meer risico om zelf prostaatkanker te krijgen. Uit studies blijkt dat ze 2 tot 5 keer meer risico lopen dan mannen zonder familiale antecedenten.
  • Leeftijd: prostaatkanker komt meestal voor na 50 jaar, en in de meeste gevallen gaat het om mannen tussen 60 en 90 jaar.
  • Voeding: een vetrijke voeding of een hoge consumptie van rood vlees zou bijdragen tot prostaatkanker. Het is bewezen dat een evenwichtige voeding op basis van groenten en fruit, vooral dan kruisbloemigen (kool, koolzaad, broccoli, ...) en vitamine E, een heilzame en preventieve werking heeft.

 

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/11/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/09/2011 - 11h32

Rapport van de Belgische Federatie tegen Kanker

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Acer25

Ik ben huisarts en voorzitter van LOGO Oost-Brabant vzw.
Ik wil u eerst en vooral danken voor uw goede intenties om mensen aan te zetten tot gezondheidspreventie !
Jammer genoeg is goede preventie niet zo eenvoudig. Aan elk medisch handelen, ook preventie, zijn nadelen verbonden. Wanneer je aan preventie wil doen moet steeds zeer zorgvuldig bekeken worden of je niet meer kwaad dan goed doet.
Ondanks jarenlang onderzoek is er jammer genoeg onvoldoende wetenschappelijk bewijs die zegt dat het regelmatig laten meten van het PSA gehalte een goede manier van medisch handelen is. Goede preventie is niet zo eenvoudig. Er moet rekening gehouden worden met vele factoren en voorwaarden.
In het rapport van het Federaal Kennis Centrum omtrent deze problematiek wordt dit grondig bekeken. http://kce.fgov.be/index_nl.aspx?SGREF=5272&CREF=6705
Om de zoveel tijd is er iemand die opstaat en zegt dat we, verwijzend naar borstkanker screening en baarmoederhalskanker screening, er "nu ook iets voor de mannen moet worden gedaan" . Dat is nobel en natuurlijk moeten we dat ook doen als we dat zouden kunnen...maar, tot op heden is nog steeds niet bewezen dat we met het screenen op bevolkingsniveau, naar prostaatkanker d.m.v. PSA metingen meer goed dan kwaad doen.
De vraag naar het meten van PSA wordt regelmatig gesteld aan de huisartsen. Telkens opnieuw moeten we als huisarts dan weer heel de uitleg geven dat het niet aanbevolen is om dit te doen tenzij in individuele gevallen.
Met dank en vriendelijke groeten,
Dr.Frank Delvaux
Huisarts

PUBLICITÉ
Lees ook
Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Prostaat: weten om te voorkomen Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h34

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker: Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen? Welke mannen lopen een verhoogd risico? Welke screeningsonderzoeken bestaan er? Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kun...

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Wat u moet weten over de prostaat Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

Prostaatadenoom, prostatitis of prostaatkanker, hoe zit het met al die prostaataandoeningen, hun ernst, symptomen, behandelingen en de risico's op complicaties? Wij geven u een overzicht van al die aandoeningen die eventueel uw prostaat kunnen bedrei...

Meer artikels