PUBLICITÉ

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 22/05/2012 - 11h34
-A +A

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker, maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt. Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen, zoals plasincontinentie. Plasincontinentie is vaak ook een van de bijwerkingen van de therapie voor prostaatkanker.

PUB

Prostaatkanker: de meest voorkomende kanker bij mannen

In België worden elk jaar 9000 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen en met 1500 sterfgevallen per jaar ook de belangrijkste doodsoorzaak als gevolg van kanker.

Elke prostaataandoening kan gevolgen hebben voor de seksuele functies en de urinewegfuncties.

De prostaat is een klier van het mannelijke voortplantingsstelsel en ligt onder de blaas en om de urinebuis heen. Door die buis stroomt de urine en het sperma.

De prostaat levert zaadvocht voor de zaadcellen. De klier speelt ook een cruciale rol bij de zaadlozing.

 

Incontinentie is een van symptomen van prostaatkanker

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker. In de andere gevallen evolueert prostaatkanker heel traag en blijft de kanker lange tijd gelokaliseerd in de prostaat. De effecten op de gezondheid zijn dan jarenlang heel beperkt tot onbestaand. Er is daarom veel discussie over het belang van een diagnose (meting van de PSA-waarden en rectaal toucher). De behandeling wordt vaak uitgesteld omdat de meeste mensen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld aan een andere oorzaak – van cardiovasculaire aard - overlijden en de therapieën voor prostaatkanker bijwerkingen hebben op de urinewegen en de erectie.

 

In gevallen waar prostaatkanker gepaard gaat met symptomen, gaat het vooral om symptomen die ook optreden bij andere prostaatziektes. Er is dan sprake van een goedaardig vergrote prostaat.

Aandoeningen van de urinewegen zoals plasincontinentie zijn de voornaamste symptomen bij problemen met de prostaat.

  • Aandoeningen van de urinewegen:

- Plasincontinentie of moeilijk de urine kunnen ophouden.

- Vaak moeten plassen, vooral ‘s nachts.

- Moeilijk kunnen beginnen met plassen.

-  Weinig of traag plassen.

- Branderig gevoel of pijn bij het plassen.

  • Bloed in de urine of in het sperma.
  • Pijn in de onderrug, de heupen en de bovendijen.
  • Minder vaak: erectiestoornissen.

 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 22/05/2012 - 11h34 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 22/05/2012 - 11h34

La ligue contre le cancer, www.prostatd-cancer.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prostaatkanker: een kwaal van bejaarde mannen Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Prostaatkanker kan optreden op middelbare leeftijd, maar treedt vooral op bij bejaarde mannen (80% van de mannen met prostaatkanker is ouder dan 55 jaar). Prostaatkanker is één van de frequentste tumoren: de helft van de mannen van 80 jaar of ouder l...

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Kleine en grote prostaatproblemen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 14h22

De prostaat is een kleine klier vlak onder de blaas die om het eerste deel van de urinebuis (het kanaal waardoor de urine en het sperma naar buiten stroomt) heen zit. Alleen mannen hebben een prostaat , en die kan hen serieus parten spelen. We zetten...

Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Meer artikels