PUBLICITÉ

Prostaatkanker: een nieuwe chemotherapie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00
-A +A

Gevorderde vormen van prostaatkanker worden snel resistent tegen chemotherapie. Onderzoek met Taxotere geeft bemoedigende resultaten, met hoop op een betere behandeling die zich vertaalt in een betere levenskwaliteit en pijnbestrijding bij deze patiënten.

PUB

Met bijna 6.000 nieuwe gevallen per jaar in België is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen, met een stijging die in alle geïndustrialiseerde landen wordt vastgesteld. Deze laatste vaststelling heeft gedeeltelijk te maken met een steeds intensievere opsporing.

Net als bij alle andere soorten kankers is de behandeling des te doeltreffender als ze vroegtijdig wordt gestart. En hoe verder de tumoren gevorderd zijn, des te resistenter ze tegen de behandelingen zijn. Op dit vlak zijn de activiteiten door het CNRS in Frankrijk op het Taxotere-molecule zeer hoopgevend.

Deze studie werd in 24 landen gerealiseerd bij 1.000 patiënten van meer dan 65 jaar met een hormoonresistente uitgezaaide kanker. Ze werden in twee groepen verdeeld en een aantal kregen Taxotere, anderen kregen mitoxantron (referentiechemotherapie), telkens in combinatie met lichte doses corticoïden. Bij de patiënten die met de eerste molecule werden behandeld, werd een duidelijk betere levenskwaliteit en pijnbestrijding vastgesteld. De resultaten zijn bijzonder positief voor botpijnen. Bovendien wordt de levensduur verlengd (met gemiddeld drie maanden).

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met deze die vroeger werden bekomen in een andere, dit keer Amerikaanse studie, zowel voor de levenskwaliteit als voor de pijnbestrijding.

Vandaag is de indicatie van Taxotere bij prostaattumoren bevestigd door de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. Binnenkort zou het Europees bureau voor geneesmiddelenbeoordeling hetzelfde doen.

We merken op dat andere molecules van dezelfde familie als Taxotere, de taxanen, ook een duidelijke doeltreffendheid aantonen. Binnen enkele jaren zouden er verschillende soorten geneesmiddelen kunnen bestaan in de behandeling van prostaattumoren die nu resistent zijn tegen chemotherapie.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/06/2004 - 00h00 CNRS en Aventis, presentatie op het ASCO-congres (American Society of Clinical Oncology), juni 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids biedt weerstand... Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vr...

Kalmeermiddelen: opgepast voor borstkanker! Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Vrouwen die kalmeermiddelen of neuroleptica nemen, hebben 16% meer kans om borstkanker te ontwikkelen! Aangezien ze meer risico lopen, moeten ze ook van nabij worden opgevolgd en moet de ziekte worden opgespoord.

Griep: kies voor een vaccin Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Een nieuw onderzoek bevestigt de baten van een griepvaccin bij ouderen personen en pleit voor een uitbreiding van de vaccinatiedekking. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vaccinatie gepaard gaat met een daling van 27% van het risico op zi...

Meer artikels