PUBLICITÉ

Prostaatkanker: een kwaal van bejaarde mannen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00
-A +A

Prostaatkanker kan optreden op middelbare leeftijd, maar treedt vooral op bij bejaarde mannen (80% van de mannen met prostaatkanker is ouder dan 55 jaar). Prostaatkanker is één van de frequentste tumoren: de helft van de mannen van 80 jaar of ouder lijdt aan prostaatkanker. Prostaatkanker is na longkanker de belangrijkste doodsoorzaak (18.000 sterfgevallen per jaar).

PUB

Het duurt vaak lang, tussen 10 en 30 jaar, voordat prostaatkanker zich manifesteert. Men kan dus stellen dat elke man ouder dan 50 jaar prostaatkanker kan hebben. Daarom moet men zich eenmaal per jaar door zijn arts laten onderzoeken.Gewoonlijk betreft het een kleine tumor of gezwel dat zeer traag groeit. Als de diagnose vroeg wordt gesteld, kan de kanker dan ook volledig worden verwijderd vooraleer hij zich naar andere organen verspreidt. Maar een gevorderde prostaatkanker of een prostaatkanker die op jongere leeftijd optreedt, kan bijzonder ernstig zijn. Testosteron, het belangrijkste mannelijke hormoon, speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Testosteron heeft zeker een invloed op de groei van het gezwel. Prostaatkanker is soms familiaal gebonden en komt vaker voor bij mannen die veel vet eten.

Geen specifieke symptomen

Meestal veroorzaakt prostaatkanker geen symptomen. De diagnose kan enkel worden gesteld met een klinisch onderzoek van de prostaat of een bloedonderzoek. In bepaalde gevallen gaat prostaatkanker gepaard met de aanwezigheid van bloed in de urine en afwijkingen bij de urinelozing: veel vaker moeten wateren en moeilijk kunnen wateren (de patiënt moet persen om de blaas te ledigen). Die symptomen lijken trouwens zeer sterk op de symptomen van een prostaatadenoom (goedaardige prostaathypertrofie).In een ver gevorderd stadium kan er een probleem zijn met de afloop van de urine doordat de urethra (urinebuis) door de prostaat wordt samengedrukt of doordat de kanker ingroeit in de blaas en de ureters (urineleiders die lopen van de nieren naar de blaas).In geval van andere kankerhaarden (metastasen) kunnen vermoeidheid, gewichtsverlies en bloedarmoede (anemie) optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het rectaal toucher voelt de prostaat hard en onregelmatig aan. De diagnose wordt daarna bevestigd met een endorectale echografie met biopsie (waarbij meerdere verdachte fragmenten van prostaatweefsel worden weggenomen voor microscopisch onderzoek). Dan moet het evolutiestadium van de kanker worden bepaald en dat bepaalt de behandeling.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00

La prostate. A. Steg & L. Bocoon-Gibod, Ed hermann. La sexualité masculine. L. Chaby & S. Mimoun, Ed Flammarion, coll. Dominos.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Prostaat: weten om te voorkomen Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h34

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker: Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen? Welke mannen lopen een verhoogd risico? Welke screeningsonderzoeken bestaan er? Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kun...

Prostaatkanker: mannen in gevaar Gepubliceerd op 05/09/2011 - 11h32

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

Meer artikels