PUBLICITÉ

Prostaat- en erectieproblemen: vraag en antwoord

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 30/04/2014 - 12h02
-A +A

Prostaatproblemen, erectiele disfuntie en seksuele stoornissen bij mannen

We hebben al onze forums uitgeplozen op zoek naar de meest gestelde vragen bij onze lezers. De artsen van E-gezondheid beantwoorden deze.

Prostaat- en erectiestoornissen: uw vragen, onze antwoorden.

PUB

Ik ben 69 jaar en heb sinds twee maanden erectieproblemen. Mijn penis wordt niet echt stijf meer. Ik heb een groot, goedaardig gezwel aan de prostaat en vraag me af of er een verband is tussen de twee.

Ja, goedaardige prostaatadenoma (gezwellen) of goedaardige hypertrofie van de prostaat leiden tot grotere erectieproblemen.

Er bestaan oplossingen voor. Zo zijn er geneesmiddelen die de problemen als gevolg van een adenoom behandelen (TUBA of stoornissen aan het onderste urinestelsel) en tegelijk een betere erectie geven.
Praat erover met uw huisarts. Hij zal u zeker advies geven.

Ik heb een goedaardige hypertrofie van de prostaat en ben er al zeven jaar voor in behandeling. Sindsdien heb ik geen zin meer om te vrijen. Wat moet ik doen?

Praat er om te beginnen over met uw huisarts. Misschien neemt u wel een  medicament dat uw libido vermindert. Vaak is het mogelijk om over te stappen op een ander geneesmiddel dat even goed werkt maar niet die bijwerkingen heeft.

Uw arts zal u tegelijk screenen op de andropauze of ADAM (Androgen Decline of Aging Man). Dat fenomeen is gewoon te wijten aan een tekort aan testosteron. Het probleem leidt tot een vermindering van het libido en tot minder goede erecties. Er bestaan efficiënte remedies voor. Blijf dus niet jaren zitten met deze problemen.

Bestaat er naast de injectie van prostaglandine E1 nog een andere remedie om goede erecties te krijgen na een niet-zenuwsparende prostatectomie? Die behandeling werkt goed, maar ik heb een hekel aan de inspuitingen.

Er bestaan behalve de injecties met prostaglandinen E1 (alprostadil) inderdaad nog andere middelen om na een prostatectomie weer goede erecties te krijgen.

Het eerste hulpmiddel is de vacuüm- of erectiepomp. Dat is een cilinder die over de penis wordt geplaatst en die werkt als een soort zuignap. Als de pomp wordt aangezet, wordt er onderdruk gecreëerd. Zo wordt bloed naar de penis gestuwd en komt er een passieve erectie tot stand. Zo gauw de erectie er is, wordt een plastic ring tegen de basis van de penis geschoven om ervoor te zorgen dat de penis stijf blijft (de vacuümpomp wordt natuurlijk weggenomen).

Een andere oplossing is een penisimplantaat. Dat is een in de penis implanteerbaar hulpmiddeltje dat via een operatie wordt geplaatst. De implantaten zijn onzichtbaar en kunnen op discrete wijze worden opgeblazen. Zo kunnen er dus erecties op vraag verkregen worden, telkens als u dat wilt. De lustgevoelens en het genot blijven trouwens in stand.

Mijn prostaat is weggenomen en sindsdien zet ik zelf injecties in de zwellichaampjes. Ze zijn efficiënt, maar ik heb enorm veel pijn in de zwellichaampjes. Is dat normaal?

Ja en neen. Na een prostatectomie zijn injecties in de zwellichaampjes een manier om ze goed elastisch te houden en weer erecties te kunnen krijgen in afwachting dat de natuurlijke erecties misschien terugkeren.

U moet met een heel lage dosis beginnen. Die veroorzaken een gewone zwelling en geen volledige erectie. Te sterke stimulatie kan de zwellichaampjes namelijk te fel uitrekken en pijn veroorzaken. Misschien moet u dus lagere dosissen gebruiken. Als u geen pijn ondervindt, kunt u de dosis dan geleidelijk aan verhogen tot de zwellichaampjes hun elasticiteit weer hebben.

Kan ik na een prostaatoperatie weer een erectie krijgen?

Als het een operatie is voor een goedaardige hypertrofie van de prostaat, is het antwoord ja. Maar een goedaardige hypertrofie van de prostaat veroorzaakt zelf vaak erectiestoornissen. Na de ingreep zijn de erecties soms beter, soms gelijk en soms minder goed dan ervoor. Maar er bestaan doeltreffende middelen om weer een erectie te krijgen.

Na een operatie voor prostaatkanker zult u enkel weer erecties krijgen als het om een zenuwsparende operatie ging, en dat is niet altijd mogelijk. Als de zenuwen zijn aangetast, is er geen natuurlijke erectie meer mogelijk. Dankzij de bestaande geneesmiddelen of een chirurgische ingreep is het tegenwoordig wel mogelijk om weer erecties te krijgen en een bevredigend seksleven te hebben.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 30/04/2014 - 12h02

« La mécanique sexuelle des hommes ou le petit traité du savoir bander sans peur et sans reproches », aux éditions Robert Laffont, Dr Catherine Solano et Pr Pascal de Sutter.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kan een penis ademhalen? Gepubliceerd op 17/03/2014 - 17h19

Het mannelijk geslachtsorgaan moet net zoals alle andere organen voorzien worden van zuurstof. Die taak is weggelegd voor de slagaders. Maar de zwellichamen in de penis krijgen pas zuurstof wanneer die in erectie is. In rust heeft de penis eerder een...

De actieve revalidatie van de penis Gepubliceerd op 01/03/2011 - 11h32

Als de penis geen spontane erecties meer krijgt, is het belangrijk om daar iets aan te doen! Als hij niet meer regelmatig in deze heilzame erectiele staat komt, kan hij te weinig zuurstof krijgen en zijn erectiereflex of zelfs zijn elasticiteit verli...

Wat is een stevige erectie? Gepubliceerd op 04/11/2011 - 00h00

De meeste heteroseksuele mannen hebben nog nooit hun erectie vergeleken met die van een andere man. Vandaar dat elke man nooit een objectieve, maar altijd een heel persoonlijke kijk heeft op zijn erectie.

Meer artikels