PUBLICITÉ

Profiling of persoonlijkheidsanalyse: een korte handleiding

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 10/06/2013 - 14h42
-A +A

Profiling is een methode om het psychologisch profiel van een persoon te bestuderen. Profiling wordt gebruikt in de criminologie, de politiek en nu ook in de aanwerving van personeel. Het zou iemands gedrag helpen voorspellen.

We hadden hierover een interview met professor Pascal de Sutter*, specialist in politieke profiling en auteur van diverse boeken over het onderwerp.

PUB

Profiling en de politie: een misdadiger opsporen via zijn psychologisch profiel

In dit geval kent de profiler de gezochte crimineel niet en niemand weet waar hij zich ophoudt. Door deductie aan de hand van bepaalde elementen (gedrag, plaatsen, details) stelt de profiler een psychologisch profiel op van dit type crimineel. Als de misdaad bijvoorbeeld minutieus en met heel veel zorg is voorbereid, gaat men ervan uit dat de dader een obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis heeft. Die kennis wordt gebruikt om het door de profiler opgestelde profiel te vergelijken met de verschillende profielen van de verdachten.

Profiling in bedrijven: op zoek naar de beste kandidaat

Meestal is de bedoeling om iemand te vinden die het best beantwoordt aan de vacante functie. De profiler laat de sollicitant een reeks tests doen om zijn psychologisch profiel op te stellen.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 11/06/2013 - 14h42 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 10/06/2013 - 14h42

* Prof. Pascal de Sutter is doctor in de psychologie en heeft een expertise opgebouwd in de politieke psychologie. Hij heeft in dit domein gewerkt voor de Europese Unie en het Canadese leger. Enkele van zijn boeken: « Ces fous qui nous gouvernent » (Uitgeverij des Arènes, 2007), « Dans la tête des candidats » (Uitgeverij des Arènes 2011). 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sexsomnia of slaapseks Gepubliceerd op 08/03/2017 - 17h12

Seks bedrijven tijdens de slaap is een slaapstoornis die niets meer te maken heeft met louter fantaseren. Deze variant van slaapwandelen , beter bekend als sexsomnia of slaapseks, gaat soms ook gepaard met gewelddadig gedrag. In extreme gevallen word...

De vijf bekendste psychische ziektes Gepubliceerd op 15/10/2012 - 12h19

De vijf bekendste psychische ziektes zijn schizofrenie, bipolaire stoornis of manisch-depressieve psychose, zware en aanhoudende depressie, borderline-persoonlijkheidsstoornis en obsessieve compulsieve stoornis of OCS. Een overzicht van de belangrijk...

Hier en nu als medicijn: mindfulness Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

U komt thuis na een ruzie op het werk. In uw hoofd raast het dispuut verder. Zinloos, en slecht voor uw bloeddruk en hartslag. De "Mindfulness"- methode helpt u om zulke ongezonde patronen te doorbreken.

Meer artikels