PUBLICITÉ

Problemen met de lippen

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 23/06/2015 - 13h38
-A +A

Omdat ze een dunnere huid hebben dan de rest van het lichaam, zijn onze lippen bijzonder kwetsbaar. Een goede reden om ze voortaan beter te verwennen!

PUB

Lippen moeten verzorgd worden

Veel mensen denken eraan hun huid te hydrateren, maar veel minder nemen ook maatregelen om hun lippen te beschermen. Lippen hebben nochtans talrijke vijanden: de koude, de warmte, uv-stralen en zelfs sommige virussen.

Een 'koortsblaasje' dat er eigenlijk geen is

Herpes labialis is te wijten aan een virus dat meestal verborgen aanwezig is in onze zenuwknopen. Bij een grote vermoeidheid of een zwakte van onze immuniteit, komt dat virus opnieuw tevoorschijn in de vorm van een ontsteking aan de lippen.

Hoe uit zich dat?
Een branderig gevoel en een lichte prikkeling kondigen de ontsteking aan. De dag nadien zijn groepen blaasjes op de lip zichtbaar. Daarna vormen de blaasjes een korst die pas na 8 à 10 dagen verdwijnt.

De oplossing
Zalf op basis van aciclovir verkort de duur van herpes labialis, op voorwaarde dat ze aangebracht wordt zodra de eerste symptomen van de opstoot merkbaar zijn.

Preventie 
De lippen moeten dagelijks gehydrateerd worden met een beschermende zalf. Bij blootstelling aan de zon, moet men zelfs zalf gebruiken met anti-uv-filters. Wie meer dan zes opstoten per jaar heeft, doet er goed aan een antiviraal middel te nemen (op medisch voorschrift).
Maar opgelet, herpes is besmettelijk. Wie besmet is, mag tijdens een opstoot dus niemand kussen! En wie lenzen draagt, mag ze niet met speeksel bevochtigen om een hinderlijk stofje te verwijderen: als het speeksel besmet is, kan dat voldoende zijn om een ernstige vorm van oogherpes te veroorzaken.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 04/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 23/06/2015 - 13h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Herpes: koortsblaasjes vermijden is mogelijk! Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h48

Labiale herpes treft heel wat mensen. In België alleen al gaat het om 1 persoon op 5, met verschillende opstoten per jaar. Koortsblaasjes treffen hun slachtoffers op drie verschillende manieren: een herpesaanval gaat dikwijls gepaard met pijn voorale...

Meer artikels