Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica?

De rol van probiotica in onze gezondheid is vandaag erkend
Ter herinnering: probiotica zijn levende micro-organismen (meestal bacteriën) die een positief effect hebben op onze gezondheid, tenminste als we er voldoende van innemen. Hun efficiëntie zit in de invloed die ze hebben op de bacteriële flora in onze darmen.
Die bacteriën zijn heel talrijk en ook heel divers - alles samen zitten er honderd miljard bacteriën in onze darmen. Die vele beestjes bieden bescherming tegen lichaamsvreemde stoffen. Ze vervullen die rol op verschillende de manieren:
- Gewoon door in het spijsverteringskanaal aanwezig te zijn, verhinderen ze dat andere en gevaarlijkere types van bacteriën zich kunnen ontwikkelen.
- Ze scheiden stoffen af die andere, schadelijke bacteriën of microben vernietigen die in onze darmen proberen binnen te dringen.
- Ze leren ons afweersysteem om het onderscheid te maken tussen goede en slechte bacteriën.
Het is dus belangrijk dat we goede bacteriën hebben in onze darmen. Daarom is de belofte die van de probiotica uitgaat – dat ze de gezondheid en het evenwicht van onze darmflora ten goede komen – ook zo verleidelijk.
Niet alle probiotica zijn gelijk
Toch is het niet evident om ook daadwerkelijk profijt te halen uit de probiotica. Er bestaan tientallen soorten bacteriën die een goede invloed zouden kunnen hebben, maar ze hebben niet allemaal hetzelfde effect en niet iedereen heeft er baat bij. Probiotica werken namelijk nooit alleen, maar altijd in samenhang met de bacteriële flora die al bij de patiënt aanwezig is.
Dat er momenteel zo veel onderzoek naar probiotica gebeurt, komt ook omdat het heel veel werk vergt om uit te zoeken welke bacteriën nuttig zijn, bij welke problemen ze nuttig zijn, en voor welke patiënten.
"Quelle place pour les probiotiques", formation de la SSMG. Patient Care, 2010.