PUBLICITÉ

Probiotica: wat moeten we ervan denken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 13h20
-A +A

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica?

PUB

De rol van probiotica in onze gezondheid is vandaag erkend

Ter herinnering: probiotica zijn levende micro-organismen (meestal bacteriën) die een positief effect hebben op onze gezondheid, tenminste als we er voldoende van innemen. Hun efficiëntie zit in de invloed die ze hebben op de bacteriële flora in onze darmen.

Die bacteriën zijn heel talrijk en ook heel divers - alles samen zitten er honderd miljard bacteriën in onze darmen. Die vele beestjes bieden bescherming tegen lichaamsvreemde stoffen. Ze vervullen die rol op verschillende de manieren:

  • Gewoon door in het spijsverteringskanaal aanwezig te zijn, verhinderen ze dat andere en gevaarlijkere types van bacteriën zich kunnen ontwikkelen.

  • Ze scheiden stoffen af die andere, schadelijke bacteriën of microben vernietigen die in onze darmen proberen binnen te dringen.

  • Ze leren ons afweersysteem om het onderscheid te maken tussen goede en slechte bacteriën.

Het is dus belangrijk dat we goede bacteriën hebben in onze darmen. Daarom is de belofte die van de probiotica uitgaat – dat ze de gezondheid en het evenwicht van onze darmflora ten goede komen – ook zo verleidelijk.

 

Niet alle probiotica zijn gelijk

Toch is het niet evident om ook daadwerkelijk profijt te halen uit de probiotica. Er bestaan tientallen soorten bacteriën die een goede invloed zouden kunnen hebben, maar ze hebben niet allemaal hetzelfde effect en niet iedereen heeft er baat bij. Probiotica werken namelijk nooit alleen, maar altijd in samenhang met de bacteriële flora die al bij de patiënt aanwezig is.

Dat er momenteel zo veel onderzoek naar probiotica gebeurt, komt ook omdat het heel veel werk vergt om uit te zoeken welke bacteriën nuttig zijn, bij welke problemen ze nuttig zijn, en voor welke patiënten.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2016 - 13h20

"Quelle place pour les probiotiques", formation de la SSMG. Patient Care, 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
reine

wat denkt u van onze nationale probactiol plus - veel sterker dan de marketing-supermarktproducten; mij lang geleden aanbevolen door een osteopate

PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Meer artikels