PUBLICITÉ

Probiotica voorkomen diarree

Gepubliceerd op 16/07/2002 - 00h00
-A +A

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

PUB

Probiotica snellen de darmen ter hulp

Zuivelproducten verrijkt met probiotica zijn in de mode. Lactobacillen en andere bifidobacteriën zouden ongetwijfeld gunstige effecten hebben op de darmflora: doordat ze de groei van pathogene bacteriën blokkeren, hebben ze bijzonder interessante therapeutische eigenschappen. Er zijn echter weinig studies die dit formeel aantonen, en daarom blijft het medisch korps sceptisch. Een Britse studie toont nu aan dat probiotica inderdaad interessant zijn in de preventie van diarree.

Probiotica en antibiotica: een winnend team

De auteurs analyseerden 9 studies over de effecten van probiotica, waarvan twee bij kinderen. Samen met antibiotica werden stelselmatig en tegelijkertijd probiotica toegediend. Bij berekening van de relatieve risico's is gebleken dat antibiotica beter te zijn voor de behandeling van diarree en probiotica voor de preventie.

Deze gegevens bevestigen de doeltreffendheid van probiotica in combinatie met antibiotica om diarree te voorkomen. Of ze ook een therapeutische werking hebben, moet nog bewezen worden.

Gepubliceerd op 16/07/2002 - 00h00 D'Souza A.L. et coll., Probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: meta-analysis. B.M.J., 324: 1361-4, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
martinadebruyn

Mijn apotheker raadde mij Protectis aan bij mijn antibiotica kuur, want in het verleden had ik hier wel al eens last van. Ik was hier super tevreden over!!

PUBLICITÉ