PUBLICITÉ

Probiotica: uw bondgenoten in de winter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 17h24
-A +A

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad.

Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen?  En zo ja, hoe dan?

PUB

100 000 miljard bacteriën… en probiotica

In onze darmen huizen gemiddeld 100 000 miljard bacteriën, alles samen 400 verschillende soorten!

Die indrukwekkende microbiologische flora speelt niet alleen een cruciale rol in ons spijsverteringsstelsel, maar ook in de werking van ons afweersysteem.

In onze darmen zit ongeveer 70 % van onze immuuncellen of antilichaampjes.

Maar de darmflora kan onder druk komen te staan door heel wat factoren, zoals infecties, stress, chronische ziektes of de inname van antibiotica. En dan kan ons lichaam het moeilijk krijgen om zich nog te verdedigen.

 

Probiotica: een duwtje in de rug voor de goede bacteriën

Probiotica kunnen nuttig zijn om de darmflora te versterken omdat ze het quotum aan goede bacteriën in ons lichaam vergroten.

De WGO omschrijft probiotica als «levende micro-organismen die een gezondheidsvoordeel opleveren als ze in voldoende hoeveelheid worden ingenomen, en dat bovenop de traditionele effecten van onze voeding».

Probiotica – bacteriën of fermenten – kunnen er in de darmflora voor zorgen dat het aantal goede bacteriën stijgt ten koste van de slechte.

Op lange termijn is het evenwicht van de flora zo gewaarborgd en wordt ons lichaam weerbaarder tegen agressie van buitenaf.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 07/01/2013 - 09h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2015 - 17h24

« Recommandation pratique - Probiotiques et prébiotiques », Organisation mondiale de Gastroentérologie (OMG), mei 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

De darmflora: wat is dat eigenlijk? Geüpdatet op 10/01/2011 - 00h00

Honderden miljarden bacteriën verblijven in onze darmen ... en toch werden we nog niet aan elkaar voorgesteld. We hebben voor u de nodige informatie verzameld zodat u de vraag in bovenstaande titel in de toekomst zelf kunt beantwoorden.

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Meer artikels