PUBLICITÉ

Probiotica helpen bij darmziektes

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 06/10/2008 - 00h00
-A +A

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

PUB

Darmvriendelijke bacteriën

Probiotica zijn darmvriendelijke, goedaardige bacteriën en schimmels. Ze helpen het evenwicht te herstellen bij verstoorde darmen. Op die manier verloopt de vertering een stuk vlotter. Het effect van probiotica op stressgerelateerde, chronische darmstoornissen, werd recent bij ratten onderzocht door Canadese wetenschappers.
Het onderzoek verdeelde mannelijke ratten over twee groepen. Eén groep kreeg via het drinkwater probiotica toegediend. De andere groep kreeg steriel water zonder probiotica. Na zeven dagen zetten de onderzoekers de helft van elke groep ratten onder psychologische stress.
Elke rat werd op een platform geplaatst, omgeven door water. Dat stresseerde de proefdieren, aangezien ratten niet graag zwemmen. De andere ratten werden op een identiek platform geplaatst, maar dan zonder het water er om heen. De onderzoekers plaatsten de ratten tien dagen lang op het platform, a rato van één uur per dag.
Tijdens het onderzoek werd geen enkele rat ziek, noch vertoonden ze tekenen van diarree of gewichtverlies. Wel stelden de onderzoekers schadelijke bacteriën vast, met name op de darmwanden van die ratten die van het steriel water hadden gedronken. Bij de ratten met probiotica in het drinkwater werden geen schadelijke bacteriën opgemerkt, enkel probiotica op de darmwanden.

Evenwicht in de darmen

De studie suggereert dat probiotica een preventieve werking hebben tegen stressgerelateerde darmaandoeningen. Dokter Harald Peeters van het Universitair Ziekenhuis in Gent bevestigt de mogelijke, positieve werking van probiotica. Al voegt hij er meteen aan toe dat nog weinig bekend is over de juiste dosissen en de precieze stammen van probiotica die het grootste effect hebben.
"In de laatste tien jaar is veel onderzoek gevoerd naar probiotica. Met wisselend succes, de resultaten lopen wat uiteen. Wel is zeker dat probiotica de flora in het darmstelsel herstellen. Zo voorkomen ze dat slechte bacteriën zich al te sterk ontwikkelen. Ze versterken ook de darmwand waardoor er minder slechte bacteriën door geraken. Ten slotte zouden ze ook een positieve invloed hebben op het weerstandsysteem op de darmwanden."
Voorlopig worden probiotica in het UZ Gent weinig als echte medicijnen gebruikt. "Daarvoor weten we nog niet precies genoeg welke hoeveelheden van welke stam we moeten geven. We weten wel dat de lactobacillen en de bifidobacteriën de grootste invloed hebben. probiotica raden we aan als de goede bacteriën in de darmen aangetast zijn door bijvoorbeeld een operatie, of door een antibioticakuur. Als preventief middel zijn probiotica niet zo geschikt. Vergelijk het evenwicht in de darmen met een volle emmer water. Als je er water bij giet, stroomt er ook weer water weg. Het eindresultaat is het zelfde. Maar in ieder geval zijn probiotica het proberen waard, er is zeker een toekomst voor. We hebben enkel nog meer onderzoek nodig."

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 06/10/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Spijsverteringsstoornissen? Probiotica! Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Zopas werd een nieuw effect van probiotica ontdekt. Probiotica , intestinale bacteriën die betrokken zijn bij de spijsvertering , zouden pijnstillende effecten hebben die te vergelijken zijn met die van morfine. Als dat vermoeden waarheid blijkt te z...

Meer artikels